M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Kirjolohen kutukypsyyden säätö ruokakalatuotannossa

Paluu Hankehaaviin

	

Valojaksoa on alun perin hyödynnetty kalankasvatuksessa ympärivuotisen poikastuotannon turvaamisessa. Myöhemmin kiinnostus valokäsittelyihin on herännyt teuraskokoisen kalan laadun parantamiseksi: Jos sukukypsymisprosessia voitaisiin viivästää tai muuten ajoittaa halutulla tavalla, olisiko mahdollista tuottaa martoa tai sellaista mätiä tuottavaa kalaa, joka ei olisi vielä sukukypsyyden mukanaan tuomien ominaisuuksien vuoksi laadullisesti heikentynyttä

Tavoitteet

Projektin tarkoituksena oli tutkia mahdollisuuksia säädellä kirjolohen sukukypsymistä valojakson avulla. Tutkimuksessa selvitettiin valokäsittelyjen vaikutus sukukypsymiseen sekä teuraskokoisen kirjolohen laatuun. Valokäsittelyt toteutettiin vedenalaisin lampuin Rymättylän kalantutkimusasemalla merikasseissa kasvatetulla kirjolohella. Kasvatuskokeiden avulla luotiin tilastollinen malli kutukypsyyden siirtämiselle valokäsittelyn ajoituksen ja keston suhteen.

Tulokset

Valokäsittelyjen toteuttaminen vedenalaisin lampuin tarjoaa yksinkertaisen ja kustannuksiltaan edullisen keinon kalaparven kutukypsymisen säätämiseen. Kesällä aloitettu ja perkuuseen jatkuva valokäsittely havaittiin tehokkaaksi kypsymisen viivästyttäjäksi kutukypsyvällä parvella. Kutukypsymisen aiheuttamia laatua heikentäviä muutoksia pystyttiin tehokkaasti valokäsittelyjen avulla ehkäisemään. Esimerkiksi fileen rasvapitoisuus, lihaksen väri sekä mädin ja lihaksen aistittava laatu havaittiin paremmiksi valokäsittelyissä olleilla kaloilla etenkin teurastuksen siirtyessä marraskuuta pidemmälle. Mitään haitallisia muutoksia parven tuotannollisissa ja laadullisissa ominaisuuksissa ei valokäsittelyillä luonnonvalokaloihin verrattuna havaittu. Valokäsittelyn avulla voidaan täten pidentää hyvälaatuisen kirjolohen tarjonta-aikaa ja siten potentiaalisesti pienentää kalan kausittaista ylitarjontaa ja tuottajahintojen notkahdusta.

Vastaava tutkija

Ruohonen Kari, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Muut henkilöt

Riihimäki Jari, Norrdahl Olli, Airaksinen Susanna, Aro Tarja, Forsman Antti, Vaajala Markku

Yhteistyötahot

Suomen kalankasvattajaliitto ry, Turun yliopisto Biologian laitos, VTT ,

Julkaisut

Esitelmä: Roe quality in light treated rainbow trout
http://www.rktl.fi/www/uploads/Talous%20ja%20yhteiskunta/airaksinen_madin_laatu.pdf

Kirjolohen kutukypsyyden säätö ruokakalatuotannossa (KutuSää). Ensimmäinen osakoe. Kala- ja riistaraportteja nro 344, 2005.
http://www.rktl.fi/?view=publications&id=5520

Kirjolohen kutukypsyyden säätö ruokakalatuotannossa (KutuSää). Toinen osakoe. Kala- ja riistaraportteja nro 381, 2006.
http://www.rktl.fi/?view=publications&id=5590

Kirjolohen kutukypsyyden säätö ruokakalatuotannossa (KutuSää). Kolmas osakoe. Kala- ja riistaraportteja nro 388, 2006.
http://www.rktl.fi/?view=publications&id=5603

Kirjolohen kutukypsyyden säätö ruokakalan tuotannossa
http://www.mmm.fi/attachments/elinkeinokalatalousloppuraportit/5AJe4cR9K/Kirjolohen_kutukypsyyden_saato_ruokakalan_tuotannossa.pdf

Hankkeen kesto 2003 - 2006

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.