M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Ravinnon rasvan vaikutukset lohikalojen ruoansulatuskanavaan GUTINTEGRITY

Paluu Hankehaaviin

	

EU-rahoitteisessa tutkimuksessa tutkitaan miten ravinnon rasvan määrä ja laatu vaikuttavat kirjolohen ja lohen ruuansulatuskanavan toimintaan. Suomen osuudessa selvitetään erityisesti vaikutuksia kirjolohen ruokahalun ja ruuansulatuksen säätelyyn ja siihen vaikuttavien neuropeptidien ja hormonien toimintaan.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on tuottaa kokonaiskuva lohikalojen ruuansulatuskanavan toiminnasta ja erityisesti ravinnon sisältämien kasviöljyjen vaikutuksista siihen: mm. ravinteiden imeytymiseen, ravinnonkulutukseen, suolen mikrobistoon ja tautiresistenssiin. Tietoa käytetään arvioitaessa kasviöljyjen käytön vaikutuksia lohikalojen kasvuun ja terveyteen. Kalaöljystä on maailman markkinoilla pulaa ja hankeen tietoa voidaan käyttää valittaessa kalaöljyä korvaavia kasviöljyjä lohikalojen rehuihin.

Vastaava tutkija

Ruohonen Kari, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Turun riistan- ja kalantutkimus

Yhteistyötahot

Hanketta rahoitetaan EU:n 5. puiteohjelmasta. Hankekonsortiossa ovat RKTL:n lisäksi mukana Göteborg University (Ruotsi) koordinaattorina sekä jäseninä INRA Station d'Hydrobiologie (Ranska), Institute of Marine Research (Norja) ja University of Tromsø (Norja).

Rahoittajat

EU:n 5. puiteohjelma,

Hankkeen kesto 2001 - 2003

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.