M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Menekinedistäminen ja suurtaloudet

Paluu Hankehaaviin

	

Suurtalousmarkkinat ovat huomattavat. Joka kolmas suomalainen nauttii päivittäin suutalouskeittiön valmistaman aterian. Kala-annoksia on tarjolla lähes kaikissa suurtalouksissa. Vuonna 2005 Suomessa toimi yli 18 000 aterioita valmistavaa suurkeittiötä.

Tavoitteet

Arvioidaan suurtalouksien käyttämä kalan ja ravun kokonaismäärä. Lisäksi kuvataan kalan käytön jakaantuminen eri tuoteryhmiin sekä kalan käyttömäärien jakaantuminen eri suurtalousryhmiin.

Tulokset

Vuonna 2005 suurtaloudet käyttivät yhteensä noin 14 miljoonaa kiloa kalaa. Eniten ruokaa valmistettiin tuoreesta tai pakastetusta fileestä. Suurtalouksissa käytettiin kalaa noin 30 prosenttia enemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin. Eniten ruokaa valmistettiin kirjolohesta, lohesta, seistä ja turskasta.

Vastaava tutkija

Saarni Kaija, Riista- ja Kalatalouden tutkimuslaitos
Yhteystiedot

Muut henkilöt

Setälä Jari, Honkanen Asmo

Yhteistyötahot

Tutkimushanke on osittain Euroopan Yhteisön kalatalouden ohjauksen rahoitusvälineen (KOR) rahoittama ja se toteutettiin maa- ja metsätalousministeriön menekinedistämisvaroista.

Julkaisut

Suurtalouksien kalan ja ravun käyttö vuonna 2005
Kaija Saarni, Asmo Honkanen ja Jari Setälä
Kala- ja riistaraportteja nro 401, 2007. 31 s. + 9 liitettä
ISBN 951-776-550-9
ISSN 1238-3325
Asiasanat: suurtaloudet, markkinat, kalan käyttö, ravut, kyselytutkimus
http://www.rktl.fi/?view=publications&id=5624

Suurtalouksien kalankäytttö EU:n muutospaineessa : kyselytutkimuksia vuosilta 1988-1995
Asmo Honkanen
Kala- ja riistaraportteja nro 64, 1996.
http://www.rktl.fi/?view=publications&id=537

Suurtalouksien poron ja hirven käyttö vuonna 2005
Saarni, K., Honkanen, A. ja Setälä, J.
Riistantutkimuksen tiedote nro 213, 2007. 9 s.
http://www.rktl.fi/?view=publications&id=5628

Hankkeen kesto 2005 - 2007

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.