M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Järvitaimen Keski-Suomessa ? elämyksestä elinkeinoksi. - Tavoitteena villin taimenen maakunta

Paluu Hankehaaviin

	

Hankkeen käynnistymiseen vaikutti järvitaimenkantojen heikko tila eteläisessä Suomessa. Kalastuspaine on vuosi vuodelta kasvanut varsinkin koskikohteilla, joten kalastuksen, kalastusmatkailun ja villin taimenen suojelun yhteensovittamisella oli kiire.

Hankkeen aikana selvitettiin taimenen poikastuotantoa sähkökoekalastuksin, arvioitiin virtavesien tuotantopotentiaalia, selvitettiin kalaportaiden toimivuutta, tehtiin laajoja Carlin-merkintöjä istukkailla ja luonnontaimenilla vaellusten ja tuoton kartoittamiseksi, organisoitiin maakunnan taimenistukkaiden rasvaeväleikkaukset, kartoitettiin matkailuyrittäjien näkemyksiä, tehtiin järvitaimenkantojen hoidosta filmi ?Villin taimenen jäljillä?, selvitettiin koski- ja järvikalastajien saaliita, toiveita ja asenteita kalastuksen säätelyn suhteen sekä annettiin suosituksia kalastuksen järjestämisestä niin matkailun kehittämistä kuin taimenkannan hoitoa ajatellen.

Tavoitteet

Hankkeen toimilla pyrittiin vaikuttamaan niin, että luonnonvaraiset taimenkannat vahvistuvat ja samalla kalastusmatkailun edellytykset paranevat. Ydintavoitteena on kehittää Keski-Suomesta ?villin taimenen maakunta? ja luoda siitä tuote (brändi). Hyödynsaajia ovat kalastajat, matkailuyritykset, kalavesien omistajat ja kalanviljely.

Tulokset

Hankkeen keskeisenä tuloksena luotiin linjat maakunnalliselle järvitaimenen hoitostrategialle, jonka keskeisenä periaatteena on kalastuksen säätelyn kehittäminen koskissa ja järvillä villin taimenen ehdoilla. Hoidon kulmakivi on villien taimenten suojelu, ja kaikkien taimenistukkaiden rasvaeväleikkaukset niiden erottamiseksi luonnonkaloista. Kaikki kymmenettuhannet istukkaat onkin eväleikattu vuodesta 2005 lähtien. Luonnontaimenet suositellaan vapautettaviksi, mutta ehdoton villien taimenten vapauttamispakkokin on tullut jo sääntöihin yli kymmenessä koskikalastuskohteessa. Useat kalastusalueet ovat korottaneet taimenen alamittaa (suositus alamitaksi oli 50 cm) ja asettaneet uusia verkkorajoituksia (esim. 31-54 mm väliharvuuskielto). Valtaosa verkko- ja vapakalastajista on suhtautunut hyvin myönteisesti tämänkaltaiseen kalastuksen säätelyyn.

Hankkeessa suunniteltu kolmiportainen Villi taimen ?luokittelu antaa ohjeita koskikohteiden kalastusjärjestelyjen kehittämiseksi ja palvelee samalla kalastajia ja kalastusmatkailuyrityksiä tietolähteenä. Villi taimen pro ?kohteissa kalastus tapahtuu täysin luonnontaimenen ehdoilla, eikä pyyntikokoisia taimenia istuteta. Villi taimen ? kohteessa pyyntikokoisten eväleikattujen kalojen istuttaminen on mahdollista, mutta vain niitä saa ottaa saaliiksi. Molempien edellisten luokkien kohteissa tulee käyttää väkäsettömiä koukkuja. Yleiskohteen järjestelyt ovat vapaammat ja kirjolohtakin voi istuttaa. Esitettyjen suositusten toteutumista ja taimenkannan tilaa tulee seurata useilla mittareilla yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Seurantaa koordinoimaan perustettiin Keski-Suomen taimentyöryhmä. Villit luonnontaimenet vapautetaan jo yli kymmenessä koskikalastuskohteessa Keski-Suomessa.

Vastaava tutkija

Valkeajärvi Pentti, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Jyväskylän riistan- ja kalantutkimus
Yhteystiedot

Muut henkilöt

Airaksinen Mikko (Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Jyväskylän riistan- ja kalantutkimus), Honkanen Veijo (Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Jyväskylän riistan- ja kalantutkimus)

Yhteistyötahot

Hankkeen toteuttaja on Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (Laukaan toimipaikka). Keskeisiä yhteistyötahoja ovat Keski-Suomen Kalatalouskeskus, Keski-Suomen ympäristökeskus ja Jyväskylän yliopisto. Yhteistyötä tehdään myös FISU -kalastusmatkailuhankkeen, kunnallisten hankkeiden sekä kalapaikka.net-internetsivuston ylläpitäjän kanssa. Alueellisesti hankkeen yhteistyökumppaneita ovat myös osakaskunnat ja kalastusalueet, matkailuyritykset sekä paikalliset yhdistykset, jotka toimivat luontomatkailupalveluiden ja yritystoiminnan kehittämiseksi.,

Rahoittajat

Äänekosken kaupunki, Konneveden kalatutkimus ry, Metsähallitus, Viitasaaren kaupunki, Kapeenkoski Oy, Saarijärven kaupunki, Suonteen kalastusalue, Pihtiputaan kunta, Saarijärven kalastusalue, Petäjäveden kunta, Pohjois-Päijänteen kalastusalue, Leivonmäen kunta, Pohjois-Keiteleen kalastusalue, Laukaan kunta, Leppäveden kalastusalue, Kuhmoisten kalastusalue, Konneveden kunta, Kivijärven kunta, Konneveden-Kuusveden kalastusalue, Kannonkosken kunta, Jämsänjokilaakson kalastusalue, Kivijärven kalastusalue, Ala- ja Keski-Keiteleen kalastusalue, Jyväskylän kaupunki, Joutsan kunta, Keski-Suomen Liitto, Keski-Suomen TE-keskus Maaseudun ohjaus- ja tukirahaston (EMOTR), ,

Julkaisut

Vapakalastus Keski-Suomen koskilla vuonna 2004. Osa I. Saalis ja pyyntiponnistus
Mikko Airaksinen ja Pentti Valkeajärvi
Kala- ja riistaraportteja nro 360, 2005. 26 s.
Asiasanat: järvitaimen, Keski-Suomi, saaliit, pyyntiponnistus, rasvaeväleikkaus, kalojen vapauttaminen
http://www.rktl.fi/www/uploads/pdf/raportti360.pdf

Vapakalastus Keski-Suomen koskilla vuonna 2004. Osa II. Kalastajien näkemyksiä kalastuksen järjestelyistä ja taimenkantojen hoidosta
Mikko Airaksinen ja Pentti Valkeajärvi
Kala- ja riistaraportteja nro 362, 2005. 27 s.
Asiasanat: järvitaimen, Keski-Suomi, kosket, kalastajat, vapakalastus, virkistyskalastus, kalastusmatkailu, kalastusluvat
http://www.rktl.fi/www/uploads/pdf/raportti362.pdf

Rautalammin reitin taimen tulee takaisin - menetelminä monipuoliset istutukset ja kalastuksen säätely
Valkeajärvi, P., Takkunen, T., Eskelinen, P., Kovanen, J.
Kalatutkimuksia ? Fiskundersökningar nro 134, 1997. 28 s.

Rautalammin reitin taimenen säilyttäminen eri viljelykantoja yhdistämällä
Eskelinen, P., Koskiniemi, J.
Kalatutkimuksia ? Fiskundersökningar nro 147, 1998. 16 s.

Hankkeen kesto 2003 - 2006

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.