M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Turbin − Turvallisuusmenettelyt vesiviljelyn bioriskien hallinnassa

Paluu Hankehaaviin

	



Tavoitteet

Hankkeen päätavoitteina on luoda säädösten ja ohjausmallien muutosten edellyttämät dokumentointi ja kirjanpitotyökalut alan yritysten ja viranomaisten käyttöön sekä avustaa yrityksiä omavalvonnan kehittämisessä/käyttöön otossa ja omavalvonnan kuvauksen laadinnassa terveyslupahakemusta varten. Käytännön esimerkkien avulla luodaan/testataan toimivat ja varmat toimintamallit säädösten kansalliseen toteutukseen.

Tulokset

Yrityskäyttöön räätälöitävän, terveydenhuolto-ohjelmaa (omavalvonta) tukevan, kirjanpito- ja dokumentointijärjestelmän avulla toiminnanharjoittajat voivat hallita vesiviljelyeläinten terveysdirektiivin (2006/88/EY) edellyttämiä toimenpiteitä. Toisena käyttösovelluksena olevan tietorekisterin avulla viranomaiset voivat puolestaan hallita asetuksen (2007/708/EY) jäsenvaltioilta edellyttämät dokumentointi ja tiedonhallintatarpeet. Työ tukee lisäksi jäsenvaltioilta edellytettävän ajantasaisen rekisterin perustamista ja ylläpitoa luvan saaneista vesiviljely-yrityksistä ja jalostuslaitoksista.

Bioturvallisen mallikaranteeniyksikön määrittely ja toteutus sekä asetuksen liitteen IV listalle (ei rutiininomainen tuonti) kuulumattoman uuden viljelylajin (Nelma, Stenodus leucichthys) tuontiedellytysten selvitys ja maahantuonti (mikäli edellytykset täyttyvät) toimii puolestaan hallittuna ennakkotapauksena, mahdollistaen tarkoituksenmukaisen järjestelmän rakentamisen ja asetuksen toimivan toteutuksen myös jatkossa.

Vaikuttavuus

Omavalvonnan neuvonta- ja kehittämistyöllä on keskeinen vaikutus toiminnanharjoittajien kykyyn toimia ko. säädösten edellyttämällä tavalla. Hanke tuottaa sekä tietokonepohjaiset että käsikirjanpitoon pohjautuvat omavalvonnan toteuttamismallit, jotka ovat suoraan koko elinkeinon hyödynnettävissä. Tulokaslajiasetuksen mukainen rekisteri on suoraan hyödynnettävissä viranomaiskäytössä. Asetuksen mukaisen karanteenin perustaminen sekä sen toimintaan liittyvät laadunvarmistusohjelma ja toimintaohjeet mahdollistaa tulevaisuudessa myös muiden karantenointia edellyttävien kalatuontien turvallisen toteutuksen. Hankkeen koulutusosioihin liittyvällä valtakunnallisella tiedottamisella sekä tätä varten järjestetyissä tilaisuuksissa että alan ammattilehdissä varmistavat tiedon laajan leviämisen. Omavalvontajärjestelmän käyttöönotto ja koko tulokaslajiasetuksen mukaisen prosessin läpikäynti siihen panostavan hankehenkilökunnan toimesta luo elinkeinolle hyvät toimintaedellytykset myös jatkossa.

Hanke hyödyntää innovatiivisella tavalla aiemmin muuhun käyttöön merkittävin kehityspanoksin rakennettua tietokantasovellusta, muuttaen samalla säädösten ja ohjausmallien muutoksiin liittyvät velvoitteet aidosti yrityksen toimintaa ja kalaterveyttä/eläinten hyvinvointia edistäviksi työkaluiksi. Hankkeessa yhdistyvät sekä elinkeinon että viranomaistahojen kehitystavoitteet niin säädösten edellyttämällä tavalla toimimisessa kuin niiden käytäntöön soveltamisessa. Molempia tavoitteita voidaan parhaiten edistää hankkeessa esitettyjen hallittujen ennakkotapausten avulla, joissa käytännöllisten ja varmojen toimintamallien kehittämiseen panostavat sekä viranomaiset että toimija. Varsinaisten päätavoitteiden ohella hanke tukee innovatiivisella tavalla myös hyvin ajankohtaista vesiviljelylajiston monipuolistamistavoitetta.

Vastaava tutkija

Kiuru Tapio, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos / Vesiviljely-yksikkö

Yhteistyötahot

LogMaster Oy, Evira

Hankkeen kesto 2008 - 2010

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.