M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Metsäpeuraseuranta

Paluu Hankehaaviin

	

Peuraseuranta on RKTL:n pysyvä tutkimustehtävä. Kannan suuruuden lisäksi seurannasta saadaan tietoa kannan jakautumisesta talvilaidunalueelle sekä peuraryhmien koosta ja koostumuksesta. Tutkimuksen ja siihen läheisesti liittyvän metsäpeuran populaationdynamiikka-hankkeen tulosten avulla voidaan arvioida esim. erilaisten elinympäristötekijöiden vaikutuksia peurakantaan tai peurojen levittäytymistä uusille alueille.

Peurojen laskenta toteutetaan helikopteri-, ja maastolaskentana. Laskenta tehdään helmi-maaliskuun aikana, jolloin peurat ovat kokoontuneet suppeammille talvilaidunalueille. Eläinten oleskelu- ja liikkumisalueet ennakkoon kartoittamalla voidaan tehostaa laskennan onnistumista ja myös alentaa sen kustannuksia. Laskennan yhteydessä tehtävän valo- ja videokuvauksen avulla laskennan tulokset voidaan tarkistaa jälkikäteen ja kuvamateriaalia voidaan käyttää myös eläinten kunnon ja terveyden arvioimiseen.

Tavoitteet

Peuraseurantaprojektin tarkoituksena on tuottaa luotettavat kannanarviot Kainuun ja Suomenselän metsäpeurapopulaatioista. Yksilöiden lukumäärän lisäksi selvitetään populaatiorakenne (mm. sukupuolten osuudet ja vasojen osuus suhteessa vaadinten määrään).

Tulokset

Kainuun metsäpeurakanta kasvoi tasaisesti vuoteen 2001, jolloin laskennassa havaittiin 1700 yksilöä. Tämän jälkeen kanta on alentunut nopeasti siten, että vuoden 2003 laskennassa havaittiin 1500 yksilöä ja vuoden 2005 laskennassa enää vähän yli 1000 yksilöä. Suomenselällä kanta on kasvanut odotetusti n. 20 % vuodessa; vuonna 1998 havaittiin 500, vuonna 2000 700 ja vuonna 2003 1000 yksilöä.

Vuonna 2007 helikopterista tehdyn laskennan aikana havaittiin 964 peuraa.

Vuonna 2012 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on laskenut Kainuun metsäpeurat yhdessä Suomen riistakes-kuksen Kainuun aluetoimiston kanssa. Helikopterilla suoritetussa lentolaskennassa löydettiin 840 metsäpeuraa. Vasojen osuus koko kannasta oli noin 13 prosenttia. Edellisvuoden laskennoissa kannan koko oli 802 metsäpeuraa ja vasojen osuus koko kannasta noin 11 prosenttia. Kainuun metsä-peurakannan vuodesta 2001 alkanut pienentyminen näyttää tasaantuneen.

Vastaava tutkija

Pusenius Jyrki, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Muut henkilöt

Miettinen Jenni, Juntunen Arto, Timonen Petri, Gavrilov Markku

Yhteistyötahot

Suomen riistakeskuksen Kainuun ja Pohjanmaan aluetoimistot.

Julkaisut

Miettunen, J., Juntunen, A., Kilpeläinen, K. & Pusenius, J. 2013. Kainuun metsäpeurakanta 2012. - Teoksessa: Wikman, M. (toim.). Riistakannat 2012: riistaseurantojen tulokset. Riista- ja kalatalous ? Tutkimuksia ja selvityksiä x/2013.

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.