M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Maatalousympäristön riista ja ekologia

Paluu Hankehaaviin

	

Maatalousympäristön tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Maatalousympäristön hoitoon elinympäristönä vaikutetaan maatalouspolitiikan ja sen toimenpideohjelmien ja niiden arvioinnin kautta. EU:n maatalouspolitiikkaa arvioidaan ja uudistetaan poliittisella tasolla muutaman vuoden välein, ja arvioimalla sen vaikutuksia on mahdollista vaikuttaa maatalousympäristön kehitykseen.

Etelä- ja Länsi-Suomen pinta-alasta on keskimäärin kolmas- tai neljäsosa peltoa, joillakin alueilla selvästi enemmänkin. Maatalousympäristö ja sen vaikutuspiirissä olevat metsät ovat merkittäviä riistan elinalueita. Viime vuosikymmenien aikana maatalous on kuitenkin muuttunut valtavasti ja sen myötä maatalousympäristön luonto on köyhtynyt.

Maatalousympäristön muutokset liittyvät tuotantosuunnan muutoksiin. Lypsykarjatalous oli vallitseva tuotantosuunta vielä 40 vuotta sitten, mutta suurimmassa osassa Etelä-Suomea se on korvautunut kevätviljojen viljelyllä. Samanaikaisesti tilakoko on suurentunut ja maankäyttö tehostunut niin, että maiseman pienpiirteisyys on vähentynyt. Tuotanto on tehostunut ja samalla kemikalisoitunut.

Muuttuvan maatalousympäristön eläimistö on kokenut suuria muutoksia. Riistaeläinten joukossa vain sepelkyyhky sekä rikkonaisessa pellon ja metsän muodostamassa maisemassa elävät riistanisäkkäät, kuten kettu, metsäkauris ja valkohäntäpeura ovat runsastuneet. Sen sijaan peltopyyn kannat vähenivät ainakin 80-90 prosenttia, ja 1900-luvun aikana lähes koko maatalous-Suomen nopeasti vallanneen rusakon runsastuminen on tyrehtynyt.

Maatalousympäristön monimuotoisuuden tutkimuksessa selvitetään, millä tavalla maiseman rakenne ja laatu selittävät riistan elinehtoja ja runsautta. Tutkimus kohdistuu myös koko pesimälinnustoon, sillä ekologialtaan erilaisten lajien kirjo auttaa paremmin ymmärtämään niitä mekanismeja, joiden kautta riistaeläimetkin ovat ympäristöstään riippuvaisia.

Tavoitteet

Keskeisimmät tavoitteet ovat
? Riistalajien esiintymistä, runsautta ja dynamiikkaa selittävien maisemarakenne- ja ilmastotekijöiden mallintaminen pelto- ja riistakolmioaineistoja hyväksi käyttäen (erityisesti metsäkauris).
? Maatalousympäristön riistallisia arvoja ja luonnon monimuotoisuutta arvioiva mallintaminen. Erityisesti arvioidaan kesantojen, suojakaistojen ja -vyöhykkeiden sekä ympäristötuella perustettujen kosteikkojen vaikutusta.
? Koeasetelmien luominen suojelureunusten ja monimuotoisuuskaistojen merkityksen tutkimiseen erityisesti peltopyyn kannanhoitotoimien onnistumisen edellytyksenä sekä silmällä pitäen maatalouden ympäristöohjelman väliarviointia v. 2010 ja sitä seuraavaa ohjelman tarkistusta.
? Selvittää, miten suomalainen maatalouspolitiikka on menneinä aikoina vaikuttanut maatalousympäristöön ja luodaan skenaarioita tulevaisuuteen.

Vastaava tutkija

Tiainen Juha, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Muut henkilöt

Kuussaari Mikko (SYKE), Helenius Juha (HY), Herzon Irina (HY), Aakkula Jyrki (MTT), Hyvönen Terho (MTT), Salonen Jukka (MTT), Rintala Jukka, Seimola Tuomas, Helle Pekka, Kauhala Kaarina, Pusenius Jyrki, Wikman Marcus, Ekroos Johan (HY), Pakkala Timo (HY), Piha Markus (HY), Vepsäläinen Ville (HY)

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.