M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Itämeren lohi ja meritaimen, meriseuranta, hanke jatkuu Itämeren lohi- ja taimenkannat -hankkeessa, toim. 505 320

Paluu Hankehaaviin

	

Tavoitteet

Lohi- ja meritaimenkantojen seuranta tuottaa tutkimustietoa kantojen tilasta luonnonvarojen kestävää ja järkiperäistä käyttöä varten. Suomen osallistuminen Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) työskentelyyn ja myös Euroopan yhteisön kalastusalan tiedon-keruuohjelma edellyttävät säännöllistä lohi- ja meritaimenkantojen tilaa kuvaavan tieteellisen aineiston keräämistä sekä tulosten raportointia.

Tulokset

Merikalastuksesta kerätyt saalisnäytteet sekä kalanmerkkipalautukset analysoitiin ja kalastustietoihin yhdistettynä niiden avulla arvioitiin ICES:in lohi- ja meritaimentyöryhmässä Itämeren lohikantojen tilaa ja lohikantoihin kohdistuvaa kalastuskuolevuutta sekä laadittiin saalissuosituksia vuodelle 2008. Myös tulostavoite-raportissa sekä Kalavarat 2007 ?julkaisussa raportoitiin tiedot lohi- ja meritaimenkantojen tilasta.
Vuonna 2007 Suomen ammattikalastuksen lohisaalis Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella oli pienempi kuin kertaakaan aikaisemmin vuosina 1980-2007, jolloin lohen istutusohjelmat ovat olleet käynnissä. Suomenlahdella saalis oli edellisvuoden tasolla, joka sekin on pitempää aikaväliä tarkastellessa alhainen. Sekä lohella että meritaimenella istutettujen poikasten eloonjäänti oli edelleen erittäin alhainen. Luonnossa syntyneiden kalojen osuus kasvoi hieman Pohjanlahdella ja niiden osuus oli hieman yli puolet rannikon lohisaaliista.
Meritaimenistutusten tuloksellisuutta seurattiin merkkipalautustietojen avulla. Istutusten tuotto oli hyvin alhaisella tasolla. Suomenlahdella eloonjäännissä havaittiin kuitenkin lievää parantumista.

Vastaava tutkija

Pakarinen Tapani, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Muut henkilöt

Saura Ari, Alapassi Tarja

Yhteistyötahot

Kotimaassa TE-keskukset, ICES työryhmässä kalantutkimuslaitokset Ruotsista, Tanskasta, Puolasta, Liettuasta, Latviasta, Virosta ja Venäjältä.

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.