M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Rapurutto hallintaan

Paluu Hankehaaviin

	

Tavoitteet

Rapuruttosientä (Aphanomyces astaci) tavataan Suomessa kahta tyyppiä (vanha jokirapu- ja uusi täpläraputyyppi). Tutkimus tähtäsi rapuruttotyyppien ominaisuuksien selvittämiseen ja rapuruttodiagnostiikan tehostamiseen.

Projektissa oli kolme osakokonaisuutta omine tavoitteineen: 1) Rapuruttotyyppien ja -kantojen ominaisuudet; 2) Rapurutto täpläravussa; ja 3) Rapuruttodiagnostiikka. Raputalousohjelman osuutena oli rapuruton mahdollisen leviämisreitin osoittaminen täpläravussa sukupolvesta toiseen. Hanke käynnistyi kesällä 2006. Diagnoosimenetelmien kehittely ja altistuskokeet toteutettiin EVIRAssa ja ruttokantojen perinnöllisten ominaisuuksien vertailu SBI:ssä. Tartutuskoesarjat emoista mätiin ja poikasiin käynnistyvät Evon tutkimusasemalla täplärapujen parittelu- ja munintavaiheen jälkeen vuoden 2007 alussa ja saatiin päätökseen saman vuoden elokuussa.

Tulokset

Raputalousohjelman osuudessa voitiin todeta täpläravuissa kroonisena esiintyvän ruton vaikuttavan merkittävästi mädin haudontatulokseen, kun mäti hautoutuu emojen pyrstön alla siten kuin luonnossa. Irrotettu mäti haudontalaitteissa, käsiteltiinpä sitä kylvetysaineella tai ei, säilyi puolestaan hengissä normaalisti myös ruttoisista emoista. Irtohaudotusta mädistä ja siitä kasvatetusta poikasista ei rapuruttoa voitu diagnosoida.

Vastaava tutkija

Pursiainen Markku, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Jyväskylän riistan- ja kalantutkimus

Muut henkilöt

Tulonen Jouni, Vilkman Raimo, Jokela Pekka, Määttänen Katja, Viljamaa-Dirks Satu (Evira), Henttonen Paula (Kuopion yliopisto)

Yhteistyötahot

Hanke toteutettiin yhdessä Eviran Kuopion tutkimusyksikön ja Kuopion yliopiston kanssa.

Hankkeen kesto 2006 - 2007

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.