M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Vesiviljelyn vaikutukset kalakantojen hoidossa

Paluu Hankehaaviin

	

Kolmen lohikannan (tenon-, nevan- ja saimaanlohi) poikasten vertailututkimusten kenttätyövaihe Enonkoskella saatettiin loppuun. Ensimmäisen kasvukauden aikana eri populaatioille muodostuneista ylä- ja alalajitteen v. 2005 kuoriutuneista kaloista tehdyistä koeryhmistä mitattiin kasvua, sukukypsymistä, aineenvaihduntanopeutta ja smolttiutumiseen liittyvää fysiologiaa sekä populaatiotason että yksilötason näytteistä.

Tavoitteet

Hankkeessa tutkitaan valtion vesiviljelyssä olevien kalastojen perustamis-, pariuttamis- ja viljelymenetelmien vaikutuksia kalojen elinkelpoisuuteen, monimuotoisuuteen ja luonnonympäristössä menestymiseen. On tärkeää tietää, mitä nämä vaikutukset ovat ja miten ne ilmenevät, jotta viljely- ja hoitomenetelmiä voidaan parantaa.

Tulokset

Aineenvaihduntanopeuden ja kataraktin esiintymisen välillä havaittiin kolmen lohikannan poikasilla tehdyissä kokeissa positiivinen korrelaatio. Sama koe osoitti Diplostomum sp. silmäloisen tarttuvan järviloheen muita kantoja herkemmin.

Kaikkiaan fysiologisia näytteitä on kerätty noin 2600 kalasta. Myös näiden lohikantojen aineenvaihduntaa koskevat mittaukset saatettiin päätökseen ja ensimmäinen ko. aineistoon liittyvä käsikirjoitus on hyväksytty julkaistavaksi Journal of Fish Biologyssä.
Taivalkoskella kasvatettujen kolmen nieriäkannan morfologinen aineisto käsiteltiin ja tuloksista on valmisteilla käsikirjoitus. Eri nieriäkantojen risteytyskokeiden jälkeläiset merkittiin yksilöllisillä PIT-merkeillä ja yhdistettiin jatkokasvatukseen. Enonkoskella kasvatuksessa olleiden kirkkaiden ja hailakoiden nieriöiden jälkeläiset kuvattiin ja mitattiin. Julkaistiin nieriöiden kutuvärityksen analysointiin kehitetty kuvankäsittelyohjelma. Lisäksi sekä Taivalkoskella että Inarissa tehtiin risteytyksiä luonnosta pyydetyillä sekä laitosviljellyillä nieriöillä, joilla tutkittiin samalla siittiöiden aktivoitumista sekä liikkuvuutta (ns. spermakilpailu) hedelmöitystilanteessa.


Vastaava tutkija

Piironen Jorma, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Muut henkilöt

Janhunen Matti, Seppänen Eila, Peuhkuri Nina, Gavrilov Matti, Heikkinen Tapani, Nurmio Tauno

Yhteistyötahot

Joensuun yliopisto, Tromssan yliopisto ja Oulun yliopisto.

Julkaisut

Seppänen, E., Kuukka, H., Huuskonen, H. and Piironen, J. Relationship between standard metabolic rate and parasite-induced cataract of juveniles in three Atlantic salmon stocks. Journal of Fish Biology 72: 1659-1674.

Martinkauppi B., Doronina E., Piironen J., Jääskeläinen T. & Parkkinen J. Novel system for semiautomatic image segmentation of arctic char. Journal of Electronic Imaging, vol. 16(3), 033012, 8 pp.

Hankkeen kesto 2001 - 2010

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.