Perunantuotannossa monokulttuuri on yleistä. Pääosin monokulttuuriin syynä ovat taloudelliset seikat: perunantuotantoa harjoittavat maatilat ovat erikoistuneet perunantuotantoon, tiloilla on koko koneketju ja markkinat rakennettu vain perunantuotantoa varten. Lisäksi pelloilta kuljetettavat massat ovat suuria ja siksi perunanviljelys ja sen monokulttuuri on keskittynyt lähemmäs talouskeskuksia. Monokulttuuri aiheuttaa ongelmia: maat tiivistyvät, humus katoaa, maan ravinteiden pidätyskyky heikkenee ja sen kautta ravinteiden huuhtoutuminen kasvaa, mikä aiheuttaa taloudellisten menetysten lisäksi ympäristöhaittoja. Perunantuotanto on keskittynyt, jolloin ympäristöhaitat voivat paikallisesti olla hyvinkin suuria. Tässä tutkimushankkeessa mallinnetaan erilaisia ympäristöllisesti kestäviä ja taloudellisesti kannattavia maanparannusmenetelmiä perunantuotantoon. Mallinnuksen kohteina tässä tutkimushankkeessa ovat maanmuokkausmenetelmät, viljelykiertomenetelmät sekä humusta ja kasviravinteiden käyttökelpoisuutta parantavan aineksen lisääminen maahan. Mallinnuksen avulla etsitään taloudellisesti kannattavia keinoja pellon kestävän tuottokunnon ylläpitämiseksi ja parantamiseksi sekä selvitetään mitkä ovat viljelijöiden motiivit ja rajoitteet maanparannukseen, ja tarjotaan mallit, miten yhteiskunta voisi taloudellisesti tehokkaalla tavalla kannustaa viljelijöitä maan tuottokunnon kokonaisvaltaiseen parantamiseen.
Vastaava tutkija
Hankkeen kesto 2013 - 2015
Asiasanat
maanparannusaine, viljelykierto, peruna
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|