Suomalainen elintarviketuotanto on pyyritty pitämään salmonellasta vapaana. Salmonellavalvontaohjelman kustannukset ja siitä aiheutuvat vaatimukset elintarvikkeiden ulkomaankaupassa ovat kuitenkin herättäneet etenkin kilpailijamaissa keskustelua siitä onko nykyinen valvonta yulimitoitettua tai tehottomasti toteutettua. Tämän hankkeen tavoitteena on selvittää rehujen ja tuotantoeläinten salmonellavalvonnan kustannukset ja hyödyt Suomessa, ja arvioida salmonellariskejä Suomessa sekä nykyisellä valvontaohjelmalla että vaihtoehtoisella skenaariolla. Hanke selvittää, voitaisiinko salmonellavalvonta toteuttaa nykyistä tehokkaammin. Hanke jakautuu kahteen osatyöhön: 1) Salmonellariskien epidemiologinen arviointi. Tästä osiostavastaa Evira ja siinä määritetään salmonellaan liittyvät riskit nykyisellä valvontaohjelmalla sekä vaihtoehtoisella valvontaohjelmalla. Toimialalta kerätään tietoja, joita tarvitaan salmonellan esiintyvyyden ja sen ihmisille ja eläimille aiheuttamien seurausten kvantitatiiviseen arviointiin. Lopputuloksena on arvio salmonellariskistä eri valvontavaihtoehdoissa. 2) Toisessa osiossa selvitetään salmonellavalvonnan kustannukset ja hyödyt. Osatyöstä vastaa MTT taloustutkimus. Tutkimuksessa määritetään valvontaohjelman välittömät kustannukset, selvitetään toteutuneiden salmonellatapausten ihmisille, kuluttajille, alkutuotannolle, rehu- ja elintarviketeollisuudelle sekä kaupalle aiheuttamat kustannukset sekä arvioidaan salmonellavapauden merkistystä kansantaloudelle. Tutkimusmenetelminä käytetään mm. ekonometrisiä menetelmiä, kustannus-hyötylaskentaa ja osittaisen tasapainon mallinnusta.
Vastaava tutkija
Hankkeen kesto 2013 - 2016
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|