Tällä hankkeella käynnistettiin kotieläinten nutrigenomiikkatutkimus MTT:ssä. Nutrigenomiikka valikoitui keskeiseksi strategiseksi tutkimuskohteeksi edellisen tutkimusjohtajan aikana. Tavoitteena oli yhdistää kahden yksikön huippuosaaminen genomiikassa ja ravitsemusfysiologiassa ja luoda edellytykset maailmanlaajuisesti huipputason tutkimukselle. Hankkeeseen rekrytoitiin erikoistutkijat sekä BELiin että KELiin (nimitetyt FT Sirja Viitala, BEL, ja FT Heidi Leskinen KEL);sekä alan professuurit sekä BELiin (Johanna Vilkki) että KELiin (Kevin Shingfield). Professorit laativat viisivuotiset tutkimussuunnitelmat (2010-2014). Infrastruktuuria parannettiin laitehankinnoilla - mm. metaboliakammiot Minkiön navettaan. Tutkimusta varten hankkeen aluksi tuotettiin alkioiden halkaisumenetelmällä identtisistä kaksosista muodostuva tutkimusaineisto. Hankkeessa tehtävissä ruokintakokeissa selvitetään ravinnon ja geenien yhteisvaikutuksia lypsylehmillä. Selvitämme maitorasvan muodostumiseen liittyviä biologisia mekanismeja sekä tutkimme eläinten terveyteen ja hedelmällisyyteen vaikuttavia geenitoiminnan muutoksia negatiivisen energiataseen aikana. Tutkimuksesta saatavan tiedon avulla luodaan mahdollisuudet kehittää tehokkaita, eläinten hyvinvointia edistäviä, eläintuotannon ympäristövaikutuksia vähentäviä ja eläinperäisten tuotteiden laatuun vaikuttavia ruokintakeinoja ja jalostusvalinnan työkaluja.
Vastaava tutkija
Shingfield Kevin Hankkeen kesto 2009 - 2015
Asiasanat
rasvahapposynteesi, energiatase, epigenetiikka, geenitoiminta, rehuhyötysuhde, lypsykarja, hedelmällisyys, fysiologia, energia-aineenvaihdunta, maito, märehtijä, nutrigenomiikka, Bos taurus, ravitsemus, nauta
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|