Perunan ulkonäkö on yleensä moitteetonta, mutta sisäisen laadun vaihtelu on merkittävä ongelma sen käyttäjille. Sisäistä laatua on vaikea ennustaa, sillä ongelmat tulevat esille vasta käsittely- tai valmistusprosessin aikana. Koetut pettymykset perunan käyttölaadussa ohjaavat kuluttajia ja suurkeittiöitä käyttämään perunaa korvaavia tuotteita, esimerkiksi pastaa. Perunantuottajille, jatkojalostajille (kuorimot) tai markkinoijille laadultaan huono peruna näkyy markkinaosuuksien menettämisenä. Perunantuotannossa viljelyoloissa ja viljelytekniikassa on suuria vaihteluita tila- ja lohkokohtaisesti. Lisäksi tuotannossa oleva lajikekirjo on suuri. Yleisellä tasolla olevat ohjeet laadukkaan perunan tuottamiseen ovat riittämättömät. On mentävä tila- ja tuotantotasolle ja löydettävä uusia keinoja, jotta perunan käyttölaatua saadaan parannettua. Lisäksi yhteistyötä ja vuorovaikutusta tuottaja - kuorimo / markkinoija - suurkeittiö -ketjussa on parannettava. Laadun kehittäminen vaatii eri osapuolten palautteen antamista ja vastaanottamista. Peruna paremmaksi -hankkeessa tuotetaan lohkokohtaisten viljely- ja laatutietojen perusteella uusia ohjeistuksia perunanviljelyn parantamiseksi. Lisäksi kehitetään alan eri toimijoiden välistä vuorovaikutusta. Erityiskohteena on kuorimoiden ja suurkeittiöiden välinen tiedonkulku. Hankkeen tuloksena lisätään perunantuotantotilojen tuotteen ja tuotannon laatua ja sitä kautta kannattavuutta. Tulokset hyödyntävät valtakunnallisesti perunantuotantoa, koska niistä saatavilla tuloksilla voidaan tarkentaa yleisellä tasolla olevia tuotanto-ohjeistuksia. Lannoituksen ja kasvinsuojelun tarkentamisella on hyödyllisiä ympäristövaikutuksia. Yhteistyön ja vuorovaikutuksen edistäminen lisää perunantuotantoketjun toimivuutta ja laadun kehittämistä. Tiedotuksella edesautetaan uusimman alan (tutkimus)tiedon kulkeutumista eri toimijoille, lisätään perunan kulutusta ja imagon nostamista elintarvikkeena. Tulokset lisäävät suurkeittiöhenkilökunnan perunatietoutta ja vuorovaikutuksen avulla annetaan oikeanlaista palautetta eri toimijoille.
Vastaava tutkija
Kankaala Anu Hankkeen kesto 2010 - 2014
Asiasanat
ruokaperuna, viljelytekniikka, peruna, siemenperuna, suurkeittiöt
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|