Osaamiskeskusohjelma (OSKE) on valtioneuvoston erillisohjelma, jonka toiminta-ajatuksena on korkeatasoisen osaamisen hyödyntäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta. Nykyisellä ohjelmakaudella (2007-2013) otettiin käyttöön klusteriperustainen toimintamalli, joka verkottaa ja kokoaa eri puolelle Suomea hajaantunutta osaamista ja osaajia. Ohjelmaa toteuttavat alueilla valtioneuvoston nimeämät 22 osaamiskeskusta. Toimenpiteet kohdistuvat 13 kansallisen merkittävän osaamisklusterin kehittämiseen. Klusterit tuovat ohjelmaan selkeän kansallisen ulottuvuuden, jossa mahdollista hyödyntää osaamiskeskusten välistä yhteistyötä, jakaa hyviä käytäntöjä sekä vähentää päällekkäistä työtä eri alueilla. Hämeen elintarvikekehitys on osa Hämeen osaamiskeskusta. Osaamiskeskus toteuttaa alueellaan neljän eri klusterin ohjelmaa. Innopark Oy vastaa Asumisen, Digitaaliset sisällöt ja Älykkäät koneet klustereista ja MTT elintarvikekehityksestä. Hämeen elintarvikekehitys kuuluu elintarvikekehityksen klusteriin, jonka keskeiset palvelut liittyvät yritysten kansainvälistymiseen, kehittämishankkeiden suunnitteluun, sparraukseen, asiantuntija-apuun ja kasvun vauhdittamiseen. Toiminnan tavoitteena on, että yhteistyö yritysten ja tutkimussektorin kanssa tuottaa kasvua, kansainvälistymistä ja uutta liiketoimintaa koko toimialalle. Hämeen elintarvikekehityksen tärkein tehtävä on MTT:n tutkimustulosten kanavoiminen elintarvikekehityksen klusterin muiden osapuolten ja elintarvikeketjun yritysten käyttöön. Käytännössä osaamiskeskuksessa käynnistetään tutkimus- ja kehittämishankkeita MTT:n, muiden klusterin tutkimuslaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yritysten kanssa. MTT:n kautta saavutetaan myös laaja kansainvälinen tutkimuslaitosverkosto. Vuonna 2012 valmistelurahoitusta on ohjattu seuraavien hankkeiden käynnistämiseen: 1. Porkkanan sivuvirtojen tuotteistaminen 2. Luomutuotannon kehittäminen 3. Tuoteprosessoinnin vaikutus kasvisten ravintoainepitoisuuteen 4. Viljake Elintarvikekehityksen klusterin muodostavat viisi elintarvikekehityksen osaamiskeskusta: Foodwest Oy (Seinäjoki), Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus (Turku), Kuopio Innovation Oy (Kuopio), MTT / Biotekniikka ja elintarviketutkimus (Jokioinen), Viikki Food Centre (Helsinki), Klusterin koordinoinnista vastaa Foodwest Oy. Elintarvikekehityksen klusteri: www.elintarvikekehitys.fi
Vastaava tutkija
Hankkeen kesto 2011 - 2014
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|