â?Luomukalkkunan tuotannon käynnistäminenâ? -hanke mahdollistaa kalkkunan luomutuotannon aloittaminen suunnitelmallisesti, kustannustehokkaasti ja sen riskit tiedostaen sekä niitä halliten. Kannattavan lihaliiketoiminnan perusedellytyksenä on suunnitelmallinen ja hallittu lihantuotanto. Hankkeen kohderyhmänä ja ensisijaisena hyödynsaajana ovat suomalaiset kalkkunan tuottajat ja kalkkunaliiketoiminnan yritykset, mutta lopulta suurimpana hyödynsaajana ovat kotimaiset luomulihaa haluavat kuluttajat. Hyötyjänä on suunnitelmallisen tuotannon, tuotteiden kehittämisen ja tuotteiden paremman saatavuuden kautta koko kalkkunaketju tuottajasta ja elintarviketeollisuudesta loppukuluttajaan asti. Hanke kokoaa sekä luomuasiantuntijat että kalkkuna-alan asiantuntijat luomuasian ääreen ja sillä lisätään luomutuotannon tuntemusta, ymmärrystä ja osaamista laajassa verkostossa. Hankkeen tavoitteena on kokonaisvaltainen luomusiipikarjanlihan käynnistämisstrategia optimaalisen kustannustehokkuuden ja kuluttajamieltymysten kombinaation löytämiseksi. Jatkossa hankkeen tuottamaa käynnistysstrategiaa voidaan hyödyntää koko suomalaisen luomuelintarvikeketjun kehittämisessä. Hankkeessa keskitytään viiteen osa-alueeseen: luomulainsäädäntö ja -kriteerit sekä luomukalkkunan hyvinvointi, luomun merkitys kuluttajalle, luomukalkkunan ruokinta, luomukalkkunan tautisuojaus ja riskinhallinta ja näiden taloudellinen merkitys, sekä edeltävät osiot yhteen kokoava osio, joka tarkastelee koko luomukalkkunan liiketoimintaa sekä tuotanto-olosuhteita. Ensimmäisessä osa-alueessa pyritään selvittämään nykyisen lainsäädännön ja luomukriteeristön tulkintaa Suomessa ja Keski-Euroopassa sekä tarkastella luomutuotantoa kalkkunan hyvinvoinnin näkökulmasta. Toisessa osa-alueessa tarkastellaan luomun merkitystä kuluttajalle, millainen valikoima tuotteita luomukalkkunasta voidaan kauppaan tarjota ja miten luomukalkkunan markkinointia voitaisiin toteuttaa. Kolmas osa-alue on luomukalkkunan ruokinta: miten se on toteutettavissa raaka-aineiden saatavuuden kannalta, hintakilpailukykyisesti kalkkunan kasvun ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Neljäntenä osa-alueena on luomukalkkunan tautisuojaus ja miten se voidaan kalkkunan luomutuotannossa toteuttaa. Viidentenä osa-alueena olevalla koko luomukalkkunaliiketoiminnan kartoituksella ja tuotanto-olosuhteiden etukäteen tehtävällä määrittämisellä päästään aloittamaan luomukalkkunantuotanto suunnitelmallisesti ja hallitusti, jolloin pystytään vastaamaan kuluttajan vaatimuksiin saada luomutuotettua siipikarjanlihaa ympäri vuoden. MTT:n pääasiallinen tehtäväkenttä hankkeessa liittyy kahteen jälkimmäiseen osa-alueeseen, joissa selvitetään luomukalkkunatuotannon riskien hallintaa sekä luomukalkkunatuotantoa liiketoimintamallina.
Vastaava tutkija
Niemi Jarkko Hankkeen kesto 2012 - 2014
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|