Ruoan tarjonta ohjaa syömistä ja ohjaustoimin voidaan saada aikaan myönteisiä muutoksia sekö yksilön terveyteen että ruoantuotannon ympäristövaikutuksiin. Ympäristö on infrastruktuuri ja konteksti, jossa ihminen elää ja syö. Kokonaisuudessaan ruokajärjestelmä on polarisoitumassa viestintään ruoan tuotanto-olosuhteista, ruokailijoiden arvostuksista ja ruokajärjestelmistä. Ruokavalion terveysvaikutukset korostuvat alemmissa sosioekonomisissa ryhmissä. Tämä tutkimushanke linkittyy moniin päättyneisiin ja meneillään olevin hankkeisiin ja niissä kerättyihin/kerättäviin aineistoihin MTT:ssä, THL:ssä, VAT:ssa ja HY Sosiaalipolitiikan yksikössä;aineistoihin on viitattu suunnitelmatekstissä. Hankkeen tavoitteina on: a) arvioida terveelliseen liikuntaan ja ravitsemukseen sekä kestävän kehityksen edistämiseen liittyvien valtion periaatepäätösten, politiikkaohjelmien ja strategioiden tilaa, b) arvioida miten Suomessa alempien sosiaaliryhmien ruoka- ja liikuntavalinnoissa terveyden edistäminen ja ruokahuollon kestävä kehitys ilmenee, c) arvioida käytössä olevia ja mahdollisia informatiivisia ja taloudellisia ohjauskeinoja sekä d) tehdä ehdotuksia tarvittavista ohjaustoimista ja niiden keskinäisestä priorisoinnista Hankkeen politiikka-arvioinnin menetelmiä ovat politiikkojen interventioanalyysi sekä koherenssiarvioinnit, rebound -efektin analyysi. Terveyden ja fyysisen aktiivisuuden tutkimuksessa käytetään eri kansalaisryhmien diagnostisoituun terveystilaan ja kyselyhin ja haastatteluihin pohjaavia aineistoja, ja ravitsemukseen liittyvässä analyysissä ruoankulutusselvityksiä ja tilastoja, joita tarkastellaan sekä kvantitatiivisin että kvalitatiivisin menetelmin. Sosioekonomisessa kuluttaja-analyysissä käytetään aineistojen monimuuttujatyypittelyjä, verotusta koskevassa tutkimuksessa hankittavaan empiiriseen aineistoon perustuvaa hinta- ja kysyntävaikutusanalyysiä ja käyttäytymisvaikutusten estimoinnissa differences-in-differences menetelmää, ja ekologisen kestävyyden analysoinnissa LCA- ja panos-tuotos-mallinnusta (IO-LCA ja DEA). Ohjauskeinoja arvioidaan kansainvälisten vertaistulosten kautta. Ohjauskeinojen vaikuttavuusennakoinnissa muutoksen ilmenemää pyritään kuvaamaan yksilöllisten valintojen (ruokalautanen/osaaminen /minäpystyvyys), yhteisöllisten toimintatapojen ja alueellisen ruokaketjujen ulottuvuuden tasolla. Tässä vaiheessa eri toimijoista koostettu työpajatyöskentely on ensisijaisessa roolissa. Toteuttajat: MTT biotekniikka ja elintarviketutkimus ja taloustutkimus tehtävänä analysoida 1) mikä on ruokavalintoihin liittyvien ohjauskeinojen koherenssi ja miten ohjauskeinoja voitaisiin kehittää ekologisen kestävyyden parantamiseksi, 2) miten ja millaisiin mahdollisiin seurauksiin sosioekonomisen tilanteen heikkeneminen ja siihen liittyvä ruokavalintojen muutos johtaa ekologisen kestävyyden kannalta ja sekä 3) koordinoida ohjauskeinojen kansainvälinen vertailu ja 4) johtaa tutkimuskonsortiota;THL Ravitsemusyksikön vastuulla on kartoittaa sosioekonomisten ryhmien välisiä eroja ruokavalinnoissa ja fyysisessä aktiivisuudessa, ja THL Terveyskäyttäytymisen ja terveyden edistämisen yksikön tehtävän ravitsemukseen ja fyysiseen aktiivisuuteen liittyvien ohjauskeinojen vaikuttavuutta erityisesti alemmissa sosioekonomisissa ryhmissä. VATT:n tehtävänä selvittää, mitä taloudellisia ohjauskeinoja julkisella vallalla on käytettävissään kuluttajien ohjaamiseksi terveellisempiin ruokailutottumuksiin sekä arvioida verotukseen liittyvien ohjauskeinojen vaikutusta kuluttajien todelliseen käyttäytymiseen. HY, Sosiaalitieteiden laitos/Sosiaalipolitiikka tehtävänä tuoda politiikka-analyyseihin ja ennakointiin sosiaalipoliittinen asiantuntemus sekä osallistua työpajatyöskentelyn toteutukseen ja raportointiin. Tulokset julkaistaan ensimmäisen tutkimusvuoden väliraporttina ja monografiamuotoisena loppuraporttina;raportoinnista vastaa MTT.
Vastaava tutkija
Kurppa Sirpa Hankkeen kesto 2011 - 2013
Asiasanat
liikunta, ympäristö, ruokajärjestelmä, ruoka , kestävyys, luomu, lähiruoka, verotus, hyvinvointi, strategia, ravitsemus, alemmat sosiaaliluokat, lapsiperheet, ympäristövaikutukset, LCA, ohjauskeinot, terveys
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|