Perunan bioaktiivisia yhdisteitä ovat mm. proteiinit, peptidit, karotenoidit, polyamiinit, polyfenolit (mm. flavonoidit), suberiinit, glykoalkaloidit ja perunankuitu. Kaikilla näillä aineosilla on nähtävissä hyödyntämismahdollisuuksia elintarvikesovelluksissa ja niitä voidaan käyttää uusien kaupallisten sovellusten pohjana. Hankkeen tavoitteena on kartoittaa erilaisten perunaa prosessoivien yritysten (ruoka- ja tärkkelysperunateollisuuden) sivuvirtojen hyödyntämismahdollisuuksia ja soveltaa uusia ympäristöystävällisiä menetelmiä sivuvirroista saatavien yhdisteiden tutkimuksessa. Lisäksi hankkeessa valikoidaan käyttöön uusia, bioaktiivisten yhdisteiden lähteinä korkeasaantoisia, perunalajikkeita. Hankkeen merkittävänä tavoitteena on prosessoida perunan kuorijakeita mikrobien avulla mm. polyfenolien, kuitujen ja glykoalkaloidien vapauttamiseksi myöhempää jatkoprosessointia ja hyödyntämistä varten erityisesti elintarvikesovelluksissa. Hankkeessa vastataan perunateollisuuden esittämiin kehittämistavoitteisiin.
Vastaava tutkija
Rokka Veli-Matti Hankkeen kesto 2010 - 2014
Asiasanat
peruna, proteiini, peptidi, verenpaine, glykoalkaloidi, sivuvirta, karotenoidi, bioaktiiviset yhdisteet, sukulaislajit, lajike
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|