Yhteinen Itämeri on kaikkien sen rantavaltioiden yhteinen rikkaus ja toisaalta Itämeren hyvinvointi on kaikkien sen rantavaltioiden vastuulla. Tässä hankkeessa luodaan toimintatapoja, joilla kaikkien Itämeren maiden asukkaat voivat sekä omalta osaltaan huolehtia Itämeren tilasta että kiinnittää huomioita Itämereen liittyviin ruokariskeihin ja niiden vaikutusta hyvinvointiin ja terveyteen. Malli luodaan ensin Suomen, Viron ja Latvian olosuhteisiin, mutta sitä voidaan soveltaa myös muissa Itämeren maissa. Hankkeen tarkoitus: Itämereen liittyvät ruokariskit ja niistä viestiminen.. Hanke lähestyy ongelmaa kahdesta eri näkökulmasta. 1) Ruuantuotanto aiheuttaa ongelmia Itämereen, ja 2) Itämerestä saatavaan ruokaan liittyy erilaisia ympäristöperäisiä riskejä. Itämerestä saatavaan ruokaan ja sen riskeihin vaikuttavat muutkin tekijät kuin ruuantuotanto. Sen takia jälkimmäinen näkökulma on ensimmäistä laajempi. Ympäristöriski on kuitenkin keskeinen tarkastelukohde, Ratkaisuja ongelmaan haetaan tässä hankkeessa lisäämällä kuluttajien tietoisuutta. Tietoisuuden kehittämisen avulla voimaannutetaan kuluttajia tarttumaan riskiongelmaan ja rakennetaan kuluttajien vastuunottokykyä omista valinnoista. Kehittämisessä käytettävät menetelmät ovat: ruuan elinkaari-analyysipohjainen viestinta riskivieatintä sekä ympäristöön ja yleisesti kestävyyteen tieoisuuden rakentaminen. Käytännössä työtä tehdään: a) Rakentamalla päivitettävä ja interaktiivinen tietokanta b) Kehittämäll kuluttajille suunnattu vuorovaikutteinen oppimisprosessi, jossa apuna kuluttajavalistusta tekevät kansalaisjärjestöt. c) Rakentamalla kooste erilaisia ruokalautasmalleja, joihin liitetään ympäristövaikutus- ja haitta-aineriskikuvaukset.. d) Rakentamalla näyttely erilaisia teknisiä apuvälineitä käyttäen mahdollisimman informatiiviseksi. Kohderyhmänä ovat nuoret perheet ja koulut. Hankkeen tavoiteena on pyrkiä lisäämään kuluttajien tietoisuutta ruuan alkuperään liittyvistä riskeistä Itämeren alueella. Tietoisuuden lisääntymisen avulla on tavoitteena ohjata kysyntää, ja sen kautta edelleen vaikuttaa maankäyttöön, ekosysteemipalvelujen hyödyntämiseen, sekä ruuan turvallisuuden, puhtauden sekä vastuullisuuden korostamiseen riskienhallinnassa. Hankkeessa tutkitaan ruokaketjujen materiaalivirtoja ja lisätään tutkimuksen ja kehityksen yhteistyötä kohdealueilla ja ruokaketjuissa. Tietoa ruuan ympäristövaikutuksista ja riskitekijöistä on paljon saatavilla, mutta se ei aina kovin helppotajuis ja yksiselitteistä. Hanke pyrkii antamaan kuluttajille tietoa ymmärrettävässä ja kokonaisvaltaista Ajattelua aktivoivassa muodossa. Ruokariskejä ja ruoan ympäristövaikutuksia koskeva tieto jaetaan yleensä erillisenä ja tietoa on vaikea yhdistää toisiinsa, siksi tarkoitus on myös kehittää työkaluja riskejä ja vaikutuksia koskevaan koskevaan tiedon kokoamiseen ja tulkintaan. Rakentamalla konkreettisia lautasmalleja saadaan asia havainnollisemmaksi ja interaktiivisen näyttelyn pystyttäminen tiedekeskus Ahhaan on myös yksi kanava saada tietoa leviämään. Odotetut tulokset: 1.Yhteinen interaktiivinen tietokanta, jossa ovat ruokaan liittyvät materiaalivirrat, ravitsemustiedot, ympäristöindikaattorit ja alueelliset riskitiedot. Näitä käytetään elinkaarianalyysien tekemiseen ja riskikartoituksiin. 2.Käyttäjäystävällinen verkkosivu alueen kuluttajien käyttöön 3.Ryhmä koulutettuja kotitalousneuvojia, minimi 10/ maa, jotka jakavat tiedon laajemmalla joukolle käyttöön. Myös koulujen tai muiden oppimisverkostojen kautta levitään tietoa eteenpäin. Tarkoitus olisi löytää erilaisia verkostoja tiedon levittämiseen (tavoite 10/ maa) sekä esitellä kouluille kollektiivisen oppimisen prosessia (10 koulua/maa) 4.Turvallisia ja kestäviä ruokavalintoja esitellään lautasmallein. 500 ruoka-annos esimerkkiä, joissa on kerrottu ravitsemuksellinen koostumus, ympäristövaikutukset ja ympäristöriskit. Blogi keskusteluja varten 5.Ahhaan näyttely
Vastaava tutkija
Kurppa Sirpa Hankkeen kesto 2011 - 2013
Asiasanat
ympäristöriski, ympäristötietoisuus, ruoka-alue, valuma-alue, ruoka, ruokalautanen, tietokanta
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|