Hankkeen tavoitteena on tuorevihannestuotteiden, erityisesti porkkanan ja salaatin, mikrobiologisen turvallisuuden varmistaminen sekä vihannesten prosessoinnista aiheutuvien ympäristövaikutusten vähentäminen. Hanke pyrkii myös parantamaan kotimaisen vihannestuotannon toimintaedellytyksiä sekä vihannesraaka-aineen että lopputuotteen laatua tuomalla uutta tutkimustietoa tuorevihannesten tuotantoketjuun. Tuotantoprosessien ja laitosten prosessiturvallisuutta ja hygieniatasoa selvitetään laajoilla mikrobiologisilla tutkimuksilla. Lisäksi selvitetään erilaisten hygienisointitoimenpiteiden tarvetta ja merkitystä tuoteturvallisuudelle. Hankkeessa pyritään parantamaan raaka-aineen laatua ja säilyvyyttä tutkimalla myös viljelyprosesseja ja varastointia. Prosesseja pyritään kehittämään sellaisiksi, että jätteitä ja jätevesiä muodostuisi mahdollisimman vähän ja että ne olisivat helpommin käsiteltäviä. Lisäksi arvioidaan jätteiden ja jätevesien kemiallista, fysikaalista ja mikrobiologista laatua sekä mahdollisia mikrobiologisia riskejä. Erilaisia menetelmiä testataan yrityksissä. Tuorevihannesten hygienia: raaka-aineet, tuotteet, vesi ja jätteet -hanke tuottaa tietoa tuoteturvallisuudesta, toiminnan riskeistä sekä erilaisista menetelmistä ja niiden soveltuvuudesta tuorevihannesten tuotantoketjussa. Hankkeesta saatava tieto hyödyttää viljelijöitä, yrityksiä, yhteiskuntaa ja ympäristöä ja lopuksi myös kuluttajaa.
Vastaava tutkija
Lehto Marja Hankkeen kesto 2009 - 2012
Asiasanat
laatu, jätevedet, raaka-aine, prosessihygienia, tuorevihannes
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|