Euroopan unionin alueella kulutetaan 6,5 miljoona tonnia kananmunia vuosittain. Kananmunat ovat merkittävä salmonellainfektioiden lähde ja vuosittain lähes 200 000 salmonellatapausta on lähtöisin kananmunista. Kananmunan kuoren jalostaminen entistä kestävämmäksi ja vastustuskykyisemmiksi bakteereille vähentää sairastumisriskiä merkittävästi. Kuoren kestävyyden parantaminen vähentää myös 10 % rikkoutuneiden kananmunien aiheuttamia taloudellisia menetyksiä. SABRE-hankkeen työpaketin 7, Product Safety, yleistavoite on selvittää munijakanojen munien kuorenkestävyyden geneettistä taustaa ja tuottaa jalostajille uusia työkaluja kuorenkestävyyden parantamiseen. Hankkeessa pyritään yhdistämään uudet mittaustekniikat ja tietämys kananmunankuoren hienorakenteesta. Samalla haetaan geenejä, jotka vaikuttavat sekä kuoren kestävyyteen että kuoren eri kerrosten kykyyn vastustaa taudinaiheuttajia. MTT kartoittaa hankkeessa munijakanojen koko perimästä kuorenkestävyyteen vaikuttavia alueita ja etsii näiltä alueilta vaihtelun taustalla vaikuttavia geenejä ja niiden eroja. Kandidaattigeenien tunnistamisessa hyödynnetään koko hankkeessa koottua tietoa mm. geenien ilmenemisestä kuoren muodostumisvaiheessa. Geenierojen yhteys vaihteluun kuorenkestävyysominaisuuksissa testataan käytännön jalostuslinjoissa. Samalla tuotetaan jalostajille valinnassa käytettäviä geenimerkkejä. Tutkimushanke edistää eurooppalaisen munantuotannon taloudellista kilpailukykyä ja kananmunien elintarviketurvallisuutta tuottamalla kananmunien kuorenkestävyyden jalostamista edistävää tietotaitoa ja valintamerkkejä.
Vastaava tutkija
Tuiskula-Haavisto Maria Hankkeen kesto 2006 - 2011
Asiasanat
kana, Gallus gallus, kananmuna, kuorenkestävyys
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|