Tavoitteena on maaseudun ja maaseutu-kaupunki vuorovaikutuksen monimuotoinen ja kestävä kehittäminen ruokajärjestelmän muodostamassa toimintaympäristössä. Hankkeessa analysoidaan kokonaisvaltaisesti julkisten ruokapalvelujen merkitystä ja mahdollisuuksia kestävän kehityksen kansalaiskasvatuksessa, kestävän ruokakulttuurin edistämisessä sekä kestävän yrittäjyyden ja aluetalouden tukemisessa. Tuloksina ovat: malli kestävän kehityksen ruokakasvatuksen sisällyttämiseksi koulujen opetussuunnitelmiin, aluetason arvio julkisten ruokahankintojen talous- ja ympäristövaikutuksista aluetalouteen, malli alueellisten ruokapalvelu yritysten menestymisen ja ympäristösuoriutumisen parantamiseksi, sekä analyysi ja arviointi kestävien julkisten hankintojen merkityksestä osana kuntastrategiaa ja maaseutualueiden kehittämistä kuntatasolla. Toteutus rakentuu osioista: 1. PubCat - Julkiset ruokapalvelut KeKe -ajattelun ja suomalaisen ruokakulttuurin edistäjänä, ja SEED - Minä-pystyvyyden kehittäminen ruokakasvatuksen avulla: Suomen Akatemian rahoittaman SEED -hankkeen oma blogisivu kuvaa hanketta laajemmin http://blogs.helsinki.fi/seed-projekti/hankkeen-esittely/ 2. KEKEALTY - Kestävää kehitystä edistävien julkisten ruokahankintojen alueellistaloudelliset ja yhteiskunnalliset edellytykset sekä ympäristövaikutukset, 3. Monty - Maaseutuyritysten monitoimisuus ja ympäristösuoriutuminen julkisten hankintojen vaikutuspiirissä ja 4. KEKEKUPO - Kestävä kehitys kunnan ja maaseudun kehittämispolitiikassa julkisten ruokahankintojen kautta. Viimekädessä hankkeessa kyseessä suomalaisen maaseudun arvonlisän uusintaminen.
Vastaava tutkija
Kurppa Sirpa Hankkeen kesto 2009 - 2012
Asiasanat
julkiset hankinnat, kuntapolitiikka, minäpystyvyys, ruokajärjestelmä, kouluruoka, kestävyys, ruokakasvatus
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|