Sydän- ja verisuonisairaudet ovat edelleen väestömme suurin kuolleisuuden ja tärkeä ennenaikaisen työkyvyttömyyden aiheuttaja. Ylipainosta (lat. obesitas) ja lihavuudesta, sekä siihen liittyvästä aikuisiän diabeteksesta on tullut merkittäviä maailmanlaajuisia terveysongelmia. Kakkostyypin diabetesta, sekä sydän- ja verisuonitauteja voidaan tehokkaasti ehkäistä elintavoilla, ruokavaliolla ja painonhallinnalla. Tämän hankkeen tavoitteena on tutkia perunan proteiinien/peptidien ja fenolihappojen vaikutusta verenpaineen säätelyssä ja selvittää edelleen näiden yhdisteiden sekä perunan sisältämän kuidun vaikutusta ruokahalua sääteleviin biomarkkereihin ja diabeteksen ennaltaehkäisyssä. Vaikutukset todennetaan solumalleissa ja koe-eläimissä. Hankkeen tutkimustulosten avulla kehitetään mallielintarvikkeita ja tuoteaihioita, joilla voidaan vaikuttaa verenpaineeseen, painonhallintaan ja ennaltaehkäistä aikuisiän diabeteksen puhkeamista. Kuluttajatutkimuksen avulla lisätään ymmärrystä siitä, miten kuluttajan valintoja voidaan ohjata ja miten niihin voidaan vaikuttaa tuote- ja konseptisuunnittelun avulla. Strategisena tavoitteena on parantaa elintarviketeollisuuden kilpailukykyä uusien innovatiivisten perunatuotteiden avulla ja nostaa kotimaisen perunan imagoa markkinoilla uusien terveysvaikutteisten tuotteiden kautta. Hankkeessa tehdään laajalti yhteistyötä alan johtavien yliopistollisten tutkimusryhmien ja ulkomaisten tutkijaryhmien kanssa.
Vastaava tutkija
Pihlanto Anne Hankkeen kesto 2009 - 2013
Asiasanat
verenpaine, peruna, elintarvikkeet, biomolekyylit
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|