Tutkimuksen päätavoitteena on selvittää ruokahävikin ja pakkauksen välistä yhteyttä sekä tuottaa tietoa elintarvikeketjun ympäristövaikutusten vähentämiseksi uusien pakkausratkaisujen kautta. Hankkeen ainutlaatuisen tutkimusaineiston avulla pystytään selvittämään lähes 400 kotitalouden todellinen ostokäyttäytyminen valittujen elintarvikeryhmien osalta ja tarkastelemaan näin ostojen ja ruokahävikin suhdetta. Aineiston analysointi tuottaa kansallisesti ja kansainvälisestikin ainutlaatuista ja ajankohtaista tietoa pakkausten yhteydestä ruokahävikkiin. Tämä mahdollistaa ensi kertaa sen, että voidaan määrittää todellisten kotitalouksien (erityisesti pientalouksien) ruokahävikin syy siltä osin kuin se liittyy pakkauksiin ja pakkauskokoihin eri tuoteryhmissä (lihatuotteet, maito ja maitotuotteet sekä leipä jne) Tätä kautta voidaan määrittää erityisesti LOHAS-kuluttajille soveltuvat kaikkein ekologisimmat pakkausratkaisut, eli ne joilla tuotehävikki saadaan kaikkein pienimmäksi. Hanke tuottaa luotettavaa tietoa yritysten pakkaussuunnittelun ja kuluttajatutkimuksen, kuluttajaneuvonnan ja markkinointiviestinnän tueksi. Lisäksi hankkeesta tiedotetaan eri kohderyhmille pakkausten ja pakkauskoon yhteydestä ruokahävikkiin sekä laaditaan kuluttajille suunnattu tietopaketti pakkauksen merkityksestä ruokahävikin ja ympäristövaikutusten vähentämiseksi.
Vastaava tutkija
Silvennoinen Kirsi Hankkeen kesto 2011 - 2013
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|