Tämän monitieteisen tutkimuksen tavoitteena on itä-, länsi- ja pohjoissuomenkarjaan liittyvän tuotteistamisen kehittäminen ja niiden suojelun varmistaminen. Tutkimus jakautuu viiteen osaan: genomi-, maito-, ruokinta-, ekologinen kuormittavuus- ja terapiatutkimukseen. Näiden tutkimusalojen avulla luodaan Suomen Lehmä -brändi rotujen suojeluarvon määrittämiseksi ja taloudellisen aktiivisuuden lisäämiseksi. Genomitutkimuksessa roduista kootuista DNA-näytteistä tyypitetään uudella genomin tutkimusmenetelmällä, niin sanotulla DNA-mikrochipillä (engl. DNA-micro-chip), 54 000 pistemutaatiota ja verrataan alkuperäisrotujemme ilmentämään perimän vaihtelua muiden nautarotujen osoittamaan vaihteluun geneettisen arvon määrittämiseksi. Maitotutkimuksessa kehitetään omia juustolaatuja alkuperäisroduille ja selvitetään maidon erityisominaisuuksiin liittyvää genetiikkaa ja biokemiaa pistemutaatioaineiston ja maidon biokemiallisten mittaustulosten avulla. Ruokinta- ja ekologisen kuormittavuustutkimuksen osiossa kehitetään alkuperäisroduille soveltuva ruokintasuositus huomioiden maidon käyttökelpoisuus erikoisjuustojen teossa sekä sovitetaan nautojen ylläpito kehittäen tuotantoympäristön ekosysteemipalveluja. Erikoisjuuston tuotannon lisäksi tässä hanke-esityksessä kehitämme alkuperäisrotuisten nautojen uudentyyppistä hyödyntämistä niin sanotussa Green Care -terapiatoiminnassa.
Vastaava tutkija
Kantanen Juha Hankkeen kesto 2009 - 2013
Asiasanat
juustoutuminen, geenivarat, ekologinen jalanjälki, suomenkarja, ruokinta, nauta, genomi, maito
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|