Luomutuotteiden kysyntä on kasvanut viime vuosina nopeasti ja tulee lisääntymään lähivuosina vielä huomattavasti julkisten ruokapalvelujen siirtyessä käyttämään yhä enemmässä määrin luomuraaka-aineita. Tällä hetkellä luomualan kasvua Suomessa hidastaa erityisesti luomuraaka-aineen puute eli liian vähäinen luomutuotanto. Tämä johtaa luomutuotteiden yhä lisääntyvään tuontiin niidenkin tuoteryhmien osalta, joita Suomessa on mahdollista tuottaa. Kuluttajalähtöisen ruokastrategian Suomen maabrändivaltuuskunnan asettamat tavoitteet edellyttävät, että luomualan tulee kasvaa Suomessa. Hämeessa luonnonmukaisestit tuotetun viljelyn osuus on vain 3,8%, mutta alueella olisi hyvät edellytykset lisätä luomuotuotantoa merkittävästi. Tässä tutkimuksessa identifioidaan luomuperunan ja -lihantuotannon strategisesti tärkeimmät kehittämiskohteet ja tavoitteet Hämeessä alueen elinkeinojen kehittämisen ja ekologisen kestävyyden kannalta. Tarkastelussa on koko ketju pellolta pöytään. Tarkoituksena on vauhdittaa erityisesti luomuperunan viljelyn kasvua alueella, panostaa luomurehun laadun ja saatavuuden parantamiseen sekä lisätä luomuelintarvikkeiden ja niiden raaka-aineiden saatavuutta ja tuotannon ekotehokkuutta ja vastata näin julkisten ruokapalvelujen luomuraaka-aineiden ennustettuun kasvuun.
Vastaava tutkija
Virtanen Yrjö Hankkeen kesto 2012 - 2013
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|