Ylä-Pirkanmaalla on kehitetty tattarin viljelyä sekä jatkojalostusta määrätietoisesti lähimmän kymmenen vuoden aikana. Alueelle on syntynyt/synnytetty viljelykeskittymä ja maamme tattarinviljelyalasta yli puolet sijaitsee seutukunnalla. Lisäksi tattarin tuotteistamista Ylä-Pirkanmaalla on kehitetty kahdella Ruoveden kunnan hallinnoimalla EU-osarahoitteisella hankkeella. Tavoitteena on kehittää Ylä-Pirkanmaalle muodostuneen kansallisesti merkittävän tattarikeskittymän kilpailukykyä, laajentaa sen toimintaa sekä vahvistaa alan toimijoiden yhteistyötä. MTT:n hankkeessa tuottaman tiedon ja koetulosten avulla parannetaan viljely- ja jatkojalostustoimintaa sekä synnytetään alan toimijoiden yhteistyötä Ylä-Pirkanmaalla tukevia ja kehittäviä ratkaisumalleja. MTT Kasvintuotannon tutkimus koordinoi hanketta ja sen lisäksi se vastaa tattarin uusien lajikkeiden hankinnasta, viljelykokeista sekä tattariin liittyvästä viestinnästä. MTT Biotekniikka ja elintarviketutkimus on mukana tattaripähkylän ja jauhojen laatukriteerien kehittämisessä. Pirkanmaalaisina yhteistyökumppaneina ovat Pirkanmaan tattariosuuskunta, Keskisen mylly sekä Poko ry.
Vastaava tutkija
Keskitalo Marjo Hankkeen kesto 2010 - 2013
Asiasanat
viljelyvarmuus, typpilannoitus, siemenmäärä, kilpailukyky, tattari, fagopyrum esculentum, jatkojalostus, keliakia, gluteeni, lajike
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|