Tämän hankkeen päätavoitteena on tarkastella laajasti suomalaisten elintarvikemarkkinoiden toimivuutta, tehokkuutta ja kilpailullisuutta. Toimivat ja tehokkaat ruokamarkkinat ovat osa hyvinvoinnin perustaa ja osa vastuullista elintarvikeketjua. Tehokkaasti toimivilla markkinoilla kuluttaja- ja tuottajahinnat eivät vaihtele toisistaan riippumatta. Markkinoille tuleva informaatio vaikuttaa hintoihin joka puolella markkina-aluetta ja hintamuutokset välittyvät nopeasti eri alueiden välillä. Hankkeessa selvitetään, kuinka nopeasti ja herkästi maailmanmarkkinoilla ja erityisesti EU-markkinoilla tapahtuvat hintamuutokset välittyvät Suomen elintarvikemarkkinoille. Lisäksi tarkastellaan tuottajahinnoissa tapahtuvien muutosten välittymistä vertikaalisesti tuotteiden kuluttajahintoihin Suomessa ja muualla EU-alueella. Kolmantena tavoitteena on selvittää elintarvikeketjun eri osien ja eri kustannustekijöiden vaikutus elintarvikkeiden hinnanmuodostukseen eriyttämällä kuluttajan tuotteesta maksama hinta raaka-aineen, jalostuksen, kaupan sekä arvonlisäveron osuuteen.
Vastaava tutkija
Niemi Jyrki Hankkeen kesto 2009 - 2013
Asiasanat
tuottajahinta, vähittäiskauppa, keskittyminen, kuluttajahinta, markkinavoima, elintarvikemarkkinat
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|