Tutkimuksen tavoitteena on tehdä hiilijalanjälkilaskenta kahdenkymmenen tutkimukseen osallistuvan kasvihuoneyrityksen seuraaville päätuotteille: tomaatti, kurkku, ruukkusalaatti, leikkotulppaani ja kukkiva ruukkukasvi (pauliinabegonia). Lisäksi valmistellaan laskentatyökalu tilatiedon ja kasvihuonetuotteiden hiilijalanjäljen kaikkien kasvihuoneyrittäjien käyttöön. Hanke toteutetaan yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto ry:n sekä Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f:n kanssa. Toteutettava tutkimus perustuu lukuisiin MTT:n toteuttamiin tutkimusprojekteihin, ja hiilijalanjälkitilaustutkimuksiin elintarvikealan yrityksille sekä kansainvälisen yhteistyöhön ja hiilimerkintätilanteen ja standardoinnin aktiiviseen seuraamiseen. Kasvihuonetuotannosta MTT on aikaisemmin ollut tekemässä tutkimuksia kasvihuonekurkun ja -tomaatin osalta. Tutkimuksen toteutuksessa myös ennakoidaan MTT:ssä kehitteillä olevaa hiilijalanjälkilaskentasäännöstöä ja tulevia alan menettelytapoja, joilla pyritään hiilimerkintöjen yhteismitallisuuteen kansallisesti ja, tulevaisuudessa standardoinnin kehittyessä, kansainvälisesti. Tutkittavat kasvihuonetilat on valittu siten, että mukaan saadaan sekä tiloja, joilla on kasvihuonetuotantoa vain neljästä kahdeksaan kuukauteen, ja tiloja, joilla on valmius ympärivuotiseen kasvihuonetuotantoon. Valituiden yritysten on pyritty edustavan myös esimerkiksi eri energiantuotantotapoja ja yrityskokoja. Laskelmat edellyttävät, että tarvittavat tiedot saadaan viljelypanosten ja muiden raaka-aineiden toimittajilta, energiantuottajilta sekä jätehuollosta/kierrätyksestä vastaavilta ja kuljetuksia suorittavilta yrityksiltä. Tutkimuksessa allokointi toteutetaan hiilimerkintätarkoituksiin soveltuvalla attributional-lähestymistavalla ja tutkimuksen toteutuksessa nojaudutaan ISO 14040-, ISO 14044- sekä PAS 2050-standardeihin sekä viimeaikaiseen kansainväliseen menetelmäkehitykseen, hiilimerkintäaloitteisiin ja niistä EU:n asiantuntijakokouksissa käytyihin keskusteluihin. Hankkeen vastuullisena tutkijana toimii tutkija DI Frans Silvenius. Lisäksi työhön osallistuu tutkija DI Heli Yrjänäinen ja muita tutkijoita ja tutkimusassistentteja tarpeen mukaan. Hankkeen asiantuntijoina ovat lisäksi mukana vanhemmat tutkijat DI Juha-Matti Katajajuuri ja DI Yrjö Virtanen, kaikki MTT:n Biotekniikka- ja elintarviketutkimusyksikön kestävän biotalouden tutkimusryhmästä.Tutkimus toteutetaan tavoiteaikataulussa 1.1.2011-31.12.2012, edellyttäen että työn tilaajalta sekä tuoteketjujen keskeisiltä toimijoilta saadaan tarvittavat tiedot (tarkemmin, ks. Liite 1. Hankesuunnitelma;myös kuukausikohtainen aikataulu) käyttöömme. Tutkimuksen jälkeen julkaistaan hiilijalanjälkilaskuri kaikkien kasvihuoneyritysten käyttöön. Tutkimustuloksista ja hiilijalanjälkilaskurista laaditaan myös tiivis noin 50-sivuinen raportti sisältäen kuvauksen tiedonkeruusta, tietolähteistä, rajauksista ja allokaatioista sekä kohteena olevien tuotteiden osittaiset hiilijalanjäljet ja niiden vertailua. Yrityksiltä saatujen tietojen raportoinnista sovitaan erikseen yritysten kanssa.
Vastaava tutkija
Silvenius Frans Hankkeen kesto 2011 - 2013
Asiasanat
kasvihuone, kurkku, tomaatti , ruukkusalaatti , leikkotulppaani , hiilijalanjälki, ilmastomuutos
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|