M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Oulangan villi taimen ? yhteinen aarteemme

Paluu Hankehaaviin

	

Oulankajoen vesistössä, Suomen ja Venäjän rajan molemmin puolin, elää vielä luonnonvaraisesti lisääntyvä vaellustaimenkanta. Tämä perimältään omanlaisenaan säilynyt Oulangan taimenkanta on viime vuosikymmeninä selvästi taantunut.

Hankkeessa tutkitaan suomalais-venäläisenä yhteistyönä Oulangan taimenkannan nykytila ja vaelluskäyttäytymisen piirteitä. Lisäksi selvitetään taimenen ja sen kalastuksen taloudellinen ja sosiaalinen merkitys Koillismaan ja Venäjän Karjalan asukkaille. Tutkimustietojen perusteella laaditaan yhteinen rajojen ylinen toimintamalli vaellustaimenkannan hoidolle ja kalastusjärjestelyille, jota soveltamalla taimenkanta ja siihen kohdistuva kalastus saadaan kestävälle pohjalle. Hanke on erityisen merkittävä, koska maamme sisävesien luonnonvaraiset vaellustaimenkannat ovat uhanalaisia.

Tavoitteet

Suomalais-venäläisellä yhteistyöllä tavoitellaan taimenkannan kasvua ja kestävää virkistyskalastusta alueella.

Tulokset

Oulangan taimenen tilaa ja vaelluksia koskevat kenttätutkimukset aloitettiin alkukesästä 2013, jolloin Venäjän puoleisella vesistön osalla merkittiin 102 taimenta Carlin-kalamerkillä. Näistä kaloista 24 sai myös radiolähettimellä varustetun merkin. Kesän aikana valtaosa näistä radiolähetinmerkityistä kaloista saapui Suomen puoleisiin Kitka-, Kuusinki- ja Oulankajokeen. Kalastuskauden päätyttyä syyskuussa käynnistyivät saalistiedustelut kalastusluvan lunastaneille kalastajille. Tuloksista raportoidaan talvella 2014. Oulangantaimen.fi-sivusto seuraa hankkeen toteutumista.

Vaikuttavuus

Hanke tuottaa perustietoa ja ratkaisuvaihtoehtoja vaellustaimenkantojen suojelun ja tilan kohentamiseksi sekä taimenkantoihin kohdistuvan kalastuksen järjestämiseksi kestävälle perustalle. Tietoja voivat hyödyntää kaikki kalakantojen hoidosta, suojelusta ja kalastuksen järjestämisestä vastaavat tahot Suomessa ja Venäjän Karjalassa.

Vastaava tutkija

Huusko Ari, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Yhteystiedot

Muut henkilöt

Nikula Raisa (Metsähallitus), Sarajärvi Kari (Metsähallitus), Karjalainen Timo P. (Thule-instituutti), Ivanter Dmitry (Venäjän Pohjoinen kalantutkimuslaitos), Mäki-Petäys Aki, Korhonen Pekka K., Laaksonen Tapio

Yhteistyötahot

Hankkeen päätoteuttaja on Metsähallitus, Pohjanmaan luontopalvelut. Muita yhteistyötahoja ja rahoittajia ovat EU:n Karelia ENPI CBC-ohjelma, Thule-instituutti (Oulun yliopisto), RKTL, Venäjän Pohjoinen Kalantutkimuslaitos, Paanajärven luonnonpuisto, vesialueiden osakaskunnat, Kuusamon kaupunki, ,

Hankkeen kesto 2013 - 2014

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.