M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

EU-tiedonkeruu/biologinen ja EU-tiedonkeruu/koordinointi

Paluu Hankehaaviin

	

Hanke on osa kalatalouden EU-tiedonkeruuohjelmaa, joka edellyttää, että jäsenmaat tuottavat yksityiskohtaista tietoa kalataloudestaan. Tietoja käytetään mm. yhteisen kalastuspolitiikan tueksi tehtävissä tieteellisissä analyyseissä ja neuvonannossa. Tutkimus perustuu MMM:n asettamaan tulostavoitteeseen sekä EU-komission jäsenmaita velvoittaviin asetuksiin ja päätöksiin (http://www.rktl.fi/tilastot/eu_tiedonkeruu/).

Hankkeessa 505117:
?kerätään biologisia näytteitä merialueen tärkeimpien kalastussegmenttien saaliista ja tär-keimmistä kalakannoista
?osallistutaan ICES:n koordinoimiin kaikuluotaus- ja troolaustutkimuksiin Itämerellä
?selvitetään nousevien lohien ja lohen joki- ja vaelluspoikasten määrää sekä jokikalastusta ja sen saaliita Tornion- ja Simojoella.

Hankkeen koordinointiosuudessa osallistutaan kerätyn aineiston tieteelliseen käyttöön sekä kv. työryhmissä (mm. ICES) että kansallisesti.

Tavoitteet

Suomen osallistuminen Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) työskentelyyn ja Euroopan yhteisön kalastusalan tiedonkeruuohjelmaan edellyttävät säännöllistä kantojen tilasta kertovan tieteellisen aineiston keräämistä kyseisten lajien syönnösvaellukselta ja lisääntymisjoista.

Hanke täydentää EU:n tiedonkeruuohjelmaa.

Tulokset

EU:n tiedonkeruuohjelmassa on seurattu lohen kutukala- ja poikasmääriä Tornionjoessa ja Simojessa (kaikuluotaukset, sähkökalastukset, vaelluspoikaspyynnit), sekä kerätty saalistilastot ja saalisnäytteitä lohen ja meritaimenen meri- ja jokikalastuksesta. Näitä tietoja on täydennetty merkintöjen avulla saatavilla merkkipalautusaineistoilla. Noin kymmenessä meritaimenen lisääntymisjoessa on seurattu poikastiheyksiä (sähkökalastus) ja merkintöjen avulla on kerätty tietoa taimenten vaelluksista ja kalastuksesta. Aineistoja on analysoitu ja kantojen tilaa arvioitu kotimaisiin tarpeisiin (mm. vuosittainen tulostavoiteraportti kantojen tilasta) ja ICES:in lohi- ja meritaimentyöryhmässä, miltä pohjalta on laadittu Itämeren saaliskiintiösuosituksia sekä muita kalastuksensäätely- ja hoitosuosituksia.

Vuoden 2014 tiedonkeruu toteutui kansallisen ohjelman 2014?2016 (NP 2014?2016) mukaisesti. Tietoja hyödynnettiin Itämeren kiintiölajien kalakanta-arvioissa ja rannikkokalastuksen tärkeimpien kalakantojen tilan arvioinnissa. Vuoden 2013 toiminta- ja talousraportit lähetettiin komissiolle toukokuussa 2014. Komissiolta ja muilta tahoilta tulleisiin tietopyyntöihin toimitettiin tietoja tietosuojan sallimissa rajoissa. Osallistuttiin ministeriön toimeksiannosta EMKR:n Suomen toimintaohjelman laatimiseen (kaudelle 2014?2020) EU-tiedonkeruun osalta.

Silakan kaikuluotaustutkimusmatkalla otetut troolisaalisnäytteet käsiteltiin ensimmäistä kertaa tallentavalla kalanmittauslaitteistolla, josta tehtiin kevään?kesän 2014 aikana Arandalla tehtäviin mittauksiin soveltuva versio. Kalatiedot saatiin näin tallennettua suoraan sähköiseen muotoon sekä ladattua massasyöttönä Suomu2- tietokantaan, jossa myös saalisnäytteenoton aineistot säilytetään.

Vaikuttavuus

Tornion- ja Simojoen lohikantojen seurantatiedot muodostavat keskeisen tausta-aineiston sekä Itämeren kansainvälisessä että Suomen kansallisessa lohikantojen hoidossa. Noin kolmannes Itämeren kaikista lohista on peräisin Tornionjoesta, joten kannan tilalla on suuri merkitys Itämeren lohenkalastukselle.

Meritaimenen luonnonkannat on luokiteltu äärimmäisen uhanalaisiksi. Tutkimustieto luo pohjan meritaimenkantojen tilan parantamiseksi kalastuksen säätelyn avulla, vaellusesteitä poistamalla sekä jokivesien ja poikasalueiden tilaa parantamalla.

Vastaava tutkija

Myllylä Timo, Luonnonvarakeskus

Muut henkilöt

Pakarinen Tapani (Luke), Jutila Eero (Luke), Jokikokko Erkki (Luke), Saura Ari (Luke), Vähä Ville (Luke), Alapassi Tarja (Luke), Huhmarniemi Alpo (Luke), Sundman Karl (Luke), Harjunpää Hannu (Luke), Manninen Kaarina (Luke), Iivari Hanna (Luke), Pulkkinen Kari (Luke), Ankkuriniemi Matti (Luke), Torvi Irmeli (Luke), Romakkaniemi Atso (Luke), Lilja Juha (Luke), Pönni Jukka (Luke)

Yhteistyötahot

Rannikon ELY-keskukset, Helsingin yliopisto, Evira, Länsstyrelsen i Norrbotten, ICES työryhmässä toimivat kalantutkimuslaitokset Ruotsista, Tanskasta, Puolasta, Liettuasta, Latviasta, Virosta ja Venäjältä.

Hankkeen kesto 2014 - 2020

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.