ARVOGEENI-hankkeen tavoitteena on varmistaa tutkimukseen perustuva tehokas ja turvallinen geenivarojen säilytysketju sekä tuottaa geenivaroista monitasoista tietoa hyödyntäjille ja päätöksenteon tueksi. Hankkeessa keskitytään geenivarojen DNA-tunnistukseen, kryosäilytykseen ja kryoterapiaan, kotimaisten marjojen terveysvaikutteisiin yhdisteisiin, geenivarojen taloudellisiin ja kulttuurisiin arvoihin sekä geenivarojen hyödyntämiseen. DNA:n tunnistusmenetelmiä kehitetään marjojen ja perennojen säilytyspäätösten tekoa varten. Lisäksi kotimaisten pohjanpunaherukoiden jalostettua materiaalia vertaillaan luonnonvaraiseen geenipooliin. Hypoteesimme on, että herukoiden terveysvaikutteisten yhdisteiden muuntelu tarjoaisi uusia mahdollisuuksia niiden jalostukselle sekä tiedon niiden säilytysarvosta. Perennojen monimuotoisuustutkimukset edistävät uusien kasvikantojen ja -lajien käyttöönottoa. Geenivarojen tunnistuksen ja säilytyspäätöksen jälkeen taloudellisesti järkevä tapa on säilyttää geeniaines terveinä, puhdistettuina kantoina turvassa ympäristön paineilta. Ribes-lajien kryosäilytystä optimoidaan, joissain tapauksissa jopa kantakohtaisesti, sekä pureudutaan aineiston elvytykseen takaisin eläviksi kasveiksi ja kryoterapian soveltamiseen in vitro. Geenivarojen arvoketju -osahankkeessa tutkitaan geenivarojen säilyttämisen yhteiskunnallista kontekstia ja virallista säilyttämispolitiikkaa sekä niiden heijastumista geenivarojen säilytyksen valintakriteeristöön ja resursointiin. Toimija-analyysit kohdistetaan geenivarojen säilyttäjiin, päätöksentekijöihin ja kansalaisiin. Geenivaratiedon dokumentointi ja tiedonsiirto-osio kokoaa hankkeen tulokset hyödynnettävään muotoon kansallisten geenivaraohjelmien tietojärjestelmiin (mm. SESTO-järjestelmä, MaatiaisTietoPankki), mikä on edellytys geenivarojen hyödyntämiselle.
Vastaava tutkija
Heinonen Maarit Hankkeen kesto 2009 - 2013
Asiasanat
geenivarat , kestävä käyttö, geenivarojen arvot , DNA-tunnistus, marjojen terveysvaikutteiset yhdisteet, Ribes spp., perennat, kryosäilytys
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|