Elintarvikkeiden saatavuuden turvaaminen perustuu Suomessa pitkään ja herkästi haavoittuvaan tuotantoketjuun, joka sisältää panosteollisuuden, alkutuotannon, jalostuksen sekä kaupan toimintojen kokonaisuuden. Näiden keskinäiset riippuvuudet ovat suuria. Luonnonolot ja maantieteellinen sijaintimme ovat yhtäältä edelleen merkittäviä suomalaisen elintarviketalouden erityispiirteitä. Toisaalta toimivat markkinat, kansalliset ja kansainväliset yritykset ja verkostot tuottavat merkittävän osan ruokaturvasta. Ruokaturvan ja elintarvikehuollon haavoittuvuudet, riskit ja uhat ovatkin yhä enemmän yleisiä ja yhtäläisiä muiden tuotanto- ja palveluketjujen kanssa. Elintarviketaloutemme riippuvuus ulkomaisista verkostoista ja logististen järjestelmien toimivuudesta on kasvanut merkittävästi. Toimet, joita tehdään energian, erityisesti sähkön, huoltovarmuuden sekä sähköisen infrastruktuurin ja pandemiavalmiuden varmistamiseksi edesauttavat myös elintarvikeketjun selviytymiskykyä. Tässä tutkimushankkeessa tarkastellaan laajasti Suomen ruokaturvan ja huoltovarmuuden nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä muuttuvilla kansallisilla ja kansainvälisillä ruokamarkkinoilla. Tutkimuksessa selvitetään aluksi elintarviketuotannon ja -markkinoiden tuontia Suomessa. Tavoitteena on selvittää elintarviketuotannon ja -markkinoiden tuontiaste ja arvioida tuontiasteen ja panosten vaikutus huoltovarmuuteen. Huolimatta raaka-ainetuotannon suuresta omavaraisuudesta on kriittisten tuontipanosten osuus merkittävä elintarvikeketjumme kaikissa osissa, myös alkutuotannossa. Tutkimus tuottaa laaja-alaisen panos-tuotoslaskelmiin perustuvan mittarin elintarviketuotannon ja -markkinoiden kotimaisuus-/tuontiasteeksi. Kotimaisen elintarviketuotannon kotimaisuus- ja tuontiasteen laskeminen on tärkeä perustutkimuksen tulos, jota pystytään hyödyntämään kansallisen huoltovarmuuden tavoitteita ja tasoa mitoitettaessa. Tämän jälkeen arvioidaan tuontipanosten korvaamisen teknisiä ja taloudellisia mahdollisuuksia, minkä kautta tarkastelu laajenee koskemaan Suomen ruokaturvan ja huoltovarmuuden globaalia ulottuvuutta ja kytkentöjä. Tutkimus tuottaa uutta tietoa Suomen huoltovarmuuden nykytilasta ja tulevaisuudenäkymistä parantamalla ymmärrystämme niin elintarviketalouden tuotantoketjusta kuin tuontipanosten roolista elintarvikeketjussa. Tutkimus palveleekin huoltovarmuudesta tehtävää poliittista päätöksentekoa. Valtioneuvoston päätös huoltovarmuuden tavoitteista om määrä tarkistaa vuoteen 2013 mennessä.
Vastaava tutkija
Knuuttila Marja Hankkeen kesto 2012 - 2014
Asiasanat
huoltovarmuus, omavaraisuus, ruokaturva
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|