Ylipainosta (lat. obesitas) ja lihavuudesta on tullut yksi maailman yleisimmistä terveysongelmista. Aikuisiän eli kakkostyypin diabetes on yksi nopeimmin lisääntyvistä kroonisista sairauksista maailmanlaajuisesti. Näihin liittyy lukuisia rinnakkaissairauksia, kuten kohonnut verenpaine, poikkeavat veren rasva-arvot, lisääntynyt veren hyytymistaipumus. Kakkostyypin diabetesta voidaan tehokkaasti ehkäistä ruokavaliolla ja painonhallinnalla. Tämän hankkeen tavoitteena on tutkia kotimaisten raaka-aineiden proteiinien/peptidien ja fenoliyhdisteiden vaikutusta ruokahalua sääteleviin biomarkkereihin sekä diabeteksen ennaltaehkäisyssä. Vaikutukset todennetaan ensin solumalleissa, koe-eläimissä ja kliinisissä interventiotutkimuksissa. Hankkeen tutkimustulosten avulla kehitetään elintarvikeprosesseja ja mallielintarvikkeita, joilla voidaan vaikuttaa painonhallintaan ja ennaltaehkäistä aikuisiän diabeteksen puhkeamista. Strategisena tavoitteena on parantaa elintarviketeollisuuden kilpailukykyä uusien innovatiivisten elintarvikkeiden avulla. Hankkeessa tehdään laajalti yhteistyötä alan johtavien yliopistollisten tutkimusryhmien ja ulkomaisten tutkijaryhmien kanssa.
Vastaava tutkija
Pihlanto Anne Hankkeen kesto 2008 - 2012
Asiasanat
Aikuisiän diabetes, Elintarvikkeet, Bioaktiiviset yhdisteet, Painonhallinta
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|