M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Metsähanhen metsästyskestävyys

Paluu Hankehaaviin

	

Tutkimuksessa selvitetään Suomen pesivän metsähanhikannan vähenemiseen vaikuttavia tekijöitä. Geneettisten menetelmien avulla arvioidaan, kuinka paljon saaliissa on meillä pesivää kantaa (taantunutta taigametsähanhea) ja kuinka paljon Pohjois-Venäjällä pesivää kantaa (tundrametsähanhea, jonka kanta vakaa). Hanke kartoittaa tutkimustarpeet, joiden tulosten avulla lajin runsauden, säilyvyyden ja poikastuoton suhteita voidaan mallintaa.

Tavoitteet

Tähän asti aineistoina on käytetty RKTL:n keräämää rengasaineistoa, satelliittimerkittyjä yksilöitä ja geneettisiä menetelmiä. Kertynyttä tietoa on käytetty metsähanhen kansallisen kannanhoitosuunnitelman valmistelussa sekä kansainvälisen hoitosuunnitelman käynnistyksessä. Jatkossa tutkimustyö tulee painottumaan kannan ja metsästyssaaliin seurantamenetelmien kehittämiseen ja sen toteuttamiseen. Tehtävä on kansainvälinen, sillä tarpeet ovat koko lajin muuttoreittiä koskevia ja tavoitteena on yhdennetty ohjelma afrikkalais-eurooppalaisen muuttavien vesilintujen suojelusopimuksen (AEWA) suuntaviivojen mukaan. Tutkimus liittyy vähenevien riistaeläinkantojen tulostavoitteeseen.

Vastaava tutkija

Helle Pekka, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Yhteystiedot

Muut henkilöt

Pöysä Hannu, Paasivaara Antti, Timonen Petri, Ruohonen Laura (OY), Aikio Sami (OY), Marjakangas Arto (Metsähallitus), Väänänen Veli-Matti (HY)

Yhteistyötahot

- Suomen riistakeskus, - Metsähallitus, - Birdlife, - Helsingin ja Oulun yliopistot, - Pohjoismainen hanhiasiantuntijoiden verkosto, - AEWA-sihteeristö,

Hankkeen kesto 2011 - 2015

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.