TIIVISTELMÄ: Länsimaissa väestö ikääntyy erittäin nopeasti ja sen myötä monet vaikeat kansansairaudet (mm. diabetes ja dementia) tulevat väistämättä lisääntymään. Tämä aiheuttaa erittäin suuria kustannuksia terveydenhoidolle korkean elintason maissa. Uusimpien tutkimustulosten perusteella terveyttä edistävällä ruokavaliolla ja painonhallinnalla voidaan merkittävästi alentaa ikääntyvien riskiä sairastua kroonisiin tauteihin. Elintarviketeollisuus onkin alkanut voimakkaasti panostaa terveysvaikutteisten elintarvikkeiden kehittämiseen, koska ikääntyvä väestö nähdään erittäin potentiaalisena asiakas-segmenttinä. Tällä hetkellä elintarviketeollisuus työllistää EU:n alueella noin 11% koko työllisestä väestöstä, mutta alan kannattavuus on heikko, ja Euroopan elintarviketeollisuuden etujärjestön tuoreen kilpailukykyraportin mukaan suurin haaste alan kehitykselle on puute sellaisista innovatiivisista uusista tuotteista, joista kuluttaja on valmis maksamaan enemmän kuin tavanomaisista tuotteista. Ikääntyvä väestö on hyvä kohderyhmä, koska se on suhteellisen vauras, ja valmis panostamaan ennaltaehkäisevästi oman hyvinvointinsa kehittämiseen. RAJAUS: Hanke liittyy Elintarvikkeet ja Terveys- tutkimusohjelmaan, jossa kehitetään elintarvikkeita ikääntyville (mm. diabetes, dementia, painonhallinta). Tässä hankkeessa keskeisenä tavoitteena on tutkia niitä kriittisiä menestystekijöitä, joilla ikääntyville bioaktiivisiin yhdisteisiin perustuvia tutkimusinnovaatioita voidaan tuotteistaa ja menestyksellisesti kaupallistaa ja siten parantaa elintarvikeyritysten kilpailukykyä, tutkia kuluttajien preferenssejä valita terveysvaikutteisia elintarvikkeita ja tutkia yhteiskunnan mm. verotuksen keinoja vaikuttaa terveellisiin ruokavalintoihin. TAVOITE: Tutkimuksen tuotanto-osion tavoitteena on tutkia tuoteinnovaatioiden (bioaktiiviset yhdisteet) kehittämiseen ja kaupallistamiseen liittyviä kriittisiä menestystekijöitä elintarvikealan PK yrityksissä (päähankkeen tuotteet, diabetes, dementia, painonhallinta). Osahankkeen tavoitteena on erityisesti tutkia, miten PK yrityksissä rajalliset resurssit ja kyvykkyydet vaikuttavat tuoteinnovaatioiden hyödyntämiseen ja miten menestyvät tuotteet ja yritykset eroavat muista eri tekijöiden (alihankintaverkosto, jakelukanavat ja markkinointiverkostot) perusteella. Hankkeessa hyödynnetään tilinpäätösaineistoja ja patenttitietokantoja, joita analysoidaan monimuuttujamenetelmien avulla. Tutkimuksen kulutusosiossa kohteena ovat suomalaisten kuluttajien preferenssit elintarvikkeisiin liittyvien terveysvaikutusten suhteen. Osiossa tarkastellaan kuluttajien näkemyksiä kvantitatiivisen kyselyaineiston perusteella. Esimerkkinä osiossa käytetään broileriin liittyviä terveysnäkökulmia. Tutkimuksen yhteiskuntaosiossa tarkastellaan asetelmaa yhteiskunnan näkökulmasta ja selvitetään erilaisten taloudellisten ohjauskeinojen tehokkuutta vaikuttaa kuluttajien ruokailutottumusten ja -valintojen ohjaamisessa nykyistä terveellisemmän ruokavalion suuntaan. VERKOTTUMINEN: Hanke liittää yhteen MTT:n bioaktiivisten yhdisteiden ja taloustutkimusta;kotimaista yhteistyötä tehdään Kuopion ja Joensuun yliopistojen, Kuluttajatutkimuskeskuksen ja Kansanterveyslaitoksen kanssa. Ulko maista yhteistyötä tehdään alan tutkimuslaitosten kanssa (SCRI, UK, University of York, UK ja TTZ, Saksa), ja hanke liittyy vireillä olevaan EU-hankkeeseen. RAHOITUS: Sitomattomista haetaan 75000, joka jakautuu kolmeen osahankkeeseen (25 000/hanke), Muuta rahoitusta haetaan EU:n 7 puiteohjelmasta, EAKR-aluehankkeista, Tekes ja alan säätiöistä (opinnäytetyöt) sekä valmistellaan hakemus valtion tilaaja/tuottaja konsortioon. Kuopion yliopisto rahoittaa osin hanketta.
Vastaava tutkija
Karjalainen Reijo Hankkeen kesto 2008 - 2012
Asiasanat
bioaktiiviset terveysyhdisteet, tuotteistaminen, liiketoiminta, PK-yritykset, kuluttajapreferenssit, ohjauskeinot, ekonometria, kyvykkyydet, valintakoe, valintamallit
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|