M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Kymijoen vaelluskalakantojen elvyttäminen ja kalatiet

Paluu Hankehaaviin

	

Rakennettujen jokien vaelluskalakantojen luonnonvaraisen lisääntymisen elvyttäminen on noussut merkittäväksi tavoitteeksi mm. istutusten tuottavuuden heikentymisen, EU:n vesipolitiikan sekä kansallisen kalatiestrategian myötä. Yksi maamme merkittävimmistä vaelluskalakantojen elvyttämisen kohteista on Kymijoki, jossa laajahkot lisääntymis- ja poikastuotantoalueet (Anjalankoskelle asti, n. 40 km jokisuusta) avautuvat vain yhden voimalaitospadon ohittamisella. Kymijoen potentiaalia korostavat lisäksi lohen ja taimenen luontainen lisääntyminen patojen alapuolisilla alueilla ja satunnaisesti myös patojen yläpuolella (Koivukosken kalateiden kautta) sekä joen vedenlaadun huomattava parantuminen viimeisten 30 vuoden aikana.

Vaelluskalojen vaellusyhteyksien pysyvä avaaminen Kymijoen merkittävimmissä jokihaaroissa (mm. Koivukoski ja Korkeakoski) on joen vaelluskalakantojen luonnonvaraisen lisääntymisen perusedellytys. Tämä edellyttää suunnitelmallista kalatierakentamista sekä laajoja tukitoimenpiteitä, joilla varmistetaan mm. vaelluspoikasten selviytyminen Kymijoesta syönnösalueille Itämereen. Myös yhteistyön kehittäminen ja laajentaminen Kymijoen alueen eri toimijoiden välillä on vaelluskalakantojen pitkäaikaisen elvyttämisen kannalta tärkeätä.

Tavoitteet

Hankkeen päätavoitteena on tuottaa sovellettavaa tutkimustietoa Kymijoen vaelluskalakantojen elvyttämisen sekä vaelluskalakantojen elvyttämiseen liittyvän kalatiesuunnittelun ja -rakentamisen tueksi. Hankkeessa tullaan rahoituksesta riippuen toteuttamaan erilaisia osahankkeita, joita ovat mm:

? Lohikannan palauttaminen Kymijokeen ? mallinnustyökalu tuki- ja säätelytoiminen biologiseen arviointiin
? Monitavoitearviointi
? Kymijoen lohikalojen vaellukset ja kalateiden toimivuus

Ensimmäisen osahankkeen tavoitteena on selvittää ja mallintaa Kymijoen lohikantojen elvyttämismahdollisuuksia erilaisissa tulevaisuusskenaarioissa. Mallintamisella pyritään löytämään ne biologiset muuttujat joihin puuttumalla Kymijoen vaelluskalakantojen elvyttämistä voidaan tehostaa.

Monitavoitearvioinnin tavoitteena on mm. selvittää Kymijoen eri hyödyntäjätahojen näkemyksiä Kymijoen kehittämisestä sekä lisätä informaatiovaihtoa ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Kolmannen osahankkeen tavoitteena on selvittää Kymijoen lohen vaelluskäyttäytymistä vaellusesteiden (mm. koivukoski, Korkeakoski ja Hirvivuolle) lähellä sekä joen vapaana virtaavilla osuuksilla. Lisäksi osahankkeessa selvitetään Koivukosken kalateiden toimivuutta ja Korkeakoskelle suunnitellun kalatien suuaukon optimaalista sijoittamista.

Vaikuttavuus

Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää laajasti niin Kymijoen kuin muiden rakennettujen jokiemme vaelluskalakantojen elvyttämisessä. Tiedon käyttäjien joukkoon kuuluvat mm. ympäristöhallinto, kalatalousviranomaiset, vesivoimateollisuus, vesialueiden omistajat ja kunnat sekä kaupungit.

Vastaava tutkija

Vehanen Teppo, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Yhteystiedot

Muut henkilöt

Mäki-Petäys Aki, Orell Panu, Saura Ari, Salminen Matti, Mikkola Jukka

Yhteistyötahot

Rahoitus: Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja RKTL, , Yhteistyötahot: Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Uudenmaan ELY-keskus, SYKE, Cursor Oy, Statkraft Suomi Oy, Thule instituutti, Kala- ja Vesitutkimus Oy

Hankkeen kesto 2012 - 2016

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.