Tässä hankkeessa parannetaan tuorekauppaan ja jalostukseen toimitettavan porkkanan laatua ja vähennetään viljelyssä ja varastoinnissa syntyvää hävikkiä. Näin pyritään varmistamaan viljelyn elinkelpoisuus. Huomio kiinnitetään viljelymaahan: 1) kehitetään menetelmää, jolla voi testata pahimman varastotaudin, mustamädän, esiintymistä maassa, ja 2) määritellään peltolohkon optimaaliset ravinnepitoisuudet hyvälaatuisen varastoporkkanan viljelyyn. Hanke liittyy sisällöltään läheisesti Tuorevihannesten hygienia (TUOVI) -hankkeeseen, joka kattaa koko tuotantoketjun pellolta prosessoituihin tuotteisiin asti ja jossa kehitetään menetelmiä tuorevihannesten hygieniatason nostamiseksi kuluttajille asti. PORKKANA 2010-hanke täydentää TUOVI-hankkeen viljelyosaa ja painottaa alkutuotannon merkitystä koko tuotantoketjun laadun ja hygienian hallinnassa. Tutkimus parantaa porkkanan laatua ja vähentää varastohävikkiä, mikä varmentaa porkkanan viljelyn jatkumista Suomessa ja työpaikkojen säilymistä maaseudulla. Ympäristölle koituu hyötyä jätteiden määrän vähentymisestä. Kuluttajille asti tutkimuksen tulokset päätyvät parempilaatuisina porkkanoina kaupassa ja jatkojalosteiden parempana laatuna ja turvallisuutena.
Vastaava tutkija
Suojala-Ahlfors Terhi Hankkeen kesto 2009 - 2011
Asiasanat
porkkananmustamätä, Mycocentrospora acerina, varastointi, kasvinravitsemus, porkkana, viljely, kasvitaudit, avomaanvihannekset, Daucus carota
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|