Tavoitteena on edistää ruokajärjestelmän kestävää kehitystä ruokakasvatuksen kautta. Ruokaan liittyvät ympäristö- ja sosiokulttuuriset kysymykset sidotaan ympäristötietoisuuden ja "minä-pystyvyyden" kehittämiseen peruskouluyhteisöissä. Koululaisten pystyvyyttä kehitetään kestävän kehityksen ruokapäätöksissä ja opettajien sekä kouluruokailutoimijoiden pystyvyyttä kehitetään kestävän kehityksen ruokatietoisuuden välittäjänä. Tämä on maa- ja elintarviketutkimuksen, kasvatustieteen ja toimintatutkimuksen yhteistyöhanke. Se rakentuu neljästä toisiaan tukevasta lähestymistavasta. Ensimmäisessä etsitään tapoja yhdistää kouluruokailu osaksi KeKe-kasvatusta ja oppiainekohtaisia opetussisältöjä;toisessa mallinnetaan tekijöitä, jotka vaikuttavat oppilaiden ja opettajien toimintaan kestävän kehityksen edistämisessä. Kolmannessa tutkitaan, miten autenttiset oppimisympäristöt (maatila+koulun keittiö) vaikuttavat oppilaiden oppimiseen ruokajärjestelmästä sekä oppimistilanteen tunteisiin, verrattuna luokkahuoneoppimiseen. Tutkimuksen alla myös minkä mielikuvan oppilaat omaavat suomalaisista maatiloista ja maaseutuyrittäjistä. Neljännessä arvioidaan kestävää kehitystä koskevia käsityksiä ja toimintoja erilaisissa kouluruokailun "yhteistyörihmastoissa". Tuloksena on maatalouden, teollisen ekologian ja kasvatustieteen näkökulmat yhdistävä KeKe-kasvatuksen malli, joka luo pohjan kuluttajalähtöisen ja toimijoiden yhteistyötä korostavan kestävän ruokajärjestelmän kehittämiseen suomalaisessa yhteiskunnassa SEED on osa KekePampo kärkihanketta;strateginen rahoitus haetaan ja raportoidaan KekePampon kautta. SEED Â?projektin oma blogisivu löytyy osoitteesta: http://blogs.helsinki.fi/seed-projekti/hankkeen-esittely/
Vastaava tutkija
Risku-Norja Helmi Hankkeen kesto 2009 - 2011
Asiasanat
tunteet, eheyttävä opetus, autenttinen oppimisympäristö , koulu-maatilayhteistyö, käsitteellinen muutos, diskursiivinen kehitys, kouluruoka, KeKe-taidot, kontekstuaalinen oppiminen, kestävän kehityksen kasvatus (KeKe-kasvatus)
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|