Naudanlihantuotannon kannattavuuden parantamiseksi tuotantokustannusta tulee pystyä merkittävästi alentamaan tulevaisuudessa. Korkeat tuotantokustannukset tuotettua yksikköä kohti ovat aina olleet yksi suomalaisen maatalouden keskeisimmistä ongelmista. Menestyminen Euroopan yhteismarkkinoilla, jossa kilpailu kiristyy ja tuottajahinnat laskevat, edellyttääkin huomion kiinnittämistä entistä tarkemmin tiloilla tuotettujen tuotteiden yksikkökustannuksiin ja mahdollisuuksiin alentaa niitä. Keskeisiä osakokonaisuuksia, joita tässä kustannusjahdissa tulee tarkastella, ovat rehuntuotanto- ja ruokintakustannus, rakennuskustannukset mukaan lukien erilaiset ruokintateknologiaratkaisut, eläinaines sekä eläinten terveys ja hyvinvointi. Mahdollisuudet tuotantokustannusten alentamiseen ovat olemassa, sillä nykytilanteessa tilojen välillä on merkittäviä eroja parhaiden ja heikoimpien tilojen välillä. Hankkeen tavoitteena on naudanlihantuotantokustannusten alentaminen 20 prosentilla. Tiedonvälityshanke liittyy osana INNO-NAUTA hankekokonaisuutta. Tarkoituksena on tiedonvälityshankkeen avulla koota naudanlihantuottajille ja tuotannossa välillisesti mukana oleville kaikki mahdollinen tieto samaan paikkaan ja jalostaa sitä sovellettavaan muotoon.
Vastaava tutkija
Joki-Tokola Erkki Hankkeen kesto 2008 - 2011
Asiasanat
tuotantokustannus, rehuviljely, rehut, ruokinta, naudanlihantuotanto, talous, eläinaines
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|