MTT Ruukin perunalaboratoriossa tutkittiin ruokaperunaerien laatua vuosina 2006-2007 yhteensä 131 perunaerästä . Lajikekirjo oli suuri (18 kpl), yleisimmät analysoidut lajikkeet olivat Nicola, Asterix ja Van Gogh. Näytteet analysoitiin pääosin heti noston jälkeen syys-lokakuussa ja niistä määriteltiin tärkeimmät ruokaperunan ulkoista ja sisäistä laatua kuvaavat tekijät (tärkkelyspitoisuus, ulkoiset vioitukset, keittolaatu). Vaikka tuotantotekniikka ja kasvukauden sääolosuhteet, erityisesti märkyys-kuivuusjaksot vaikuttavat perunan laatuun, analyysitulosten yhteenveto on tehty yli vuosien. Perunaerien tuotantolohkokohtaiset taustatiedot (mm. sademäärät) eivät olleet laatuanalyysivaiheessa käytettävissä selittävinä tekijöinä. Saaduista tuloksista koottiin raportti, joka julkaistiin alan ammattilehdessä (Tuottava Peruna 2/2009).
Vastaava tutkija
Virtanen Elina Hankkeen kesto 2007 - 2008
Asiasanat
laatu, ruokaperuna
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|