Yksinyrittäjillä, perheyrityksissä ja muissa muutaman hengen yrityksissä on vaatimuksia, paineita ja riskejä yrityksen johtamisen, fyysisen työn ja menestymisen alueilla, jotka suuremmissa yrityksissä jakaantuvat useamman henkilön kannettaviksi. Muutaman hengen yrityksissä yhden henkilön on hallittava monia tehtävä- ja asia-alueita, eikä harjaantuminen kaikilla osa-alueilla kohoa aina hyväksi. Seurauksena kuormittuminen voi olla suurta, osaaminen puutteellista ja työkyvyn menetyksen riski korkea. Tämän tutkimuksen tavoitteena on yksilö- ja organisaatiolähtöiset tapaturmateoriat yhdistämällä laatia teoria ja menetelmä mikroyritysten tuotannonohjauksen laadun tutkimiseksi ja kehittämiseksi turvallisuusjohtamisen näkökulmasta. Tutkimuksessa selvitetään mm. tapaturmien ja häiriöiden yhteyttä sekä tapaturmien taustatekijöitä. Tutkimus on yhteydessä laatu- ja ympäristöajatteluun: nykynäkemyksen mukaan turvallisuusjohtamisen on oltava osana laatujohtamista. Häiriöt tuotannossa ovat sekä laatu-, ympäristö- että työsuojeluongelmia, jotka vaikuttavat koko elintarvikeketjun kilpailukykyyn. Laadukas toiminta vähentää ympäristövahinkojen ja tapaturmien riskiä. Häiriöiden ja tapaturmien käsittelyn olisi siten oltava osa toimivaa mikroyrityksen laatujärjestelmää. Tutkimuksen tapausaineisto on maatilayrityksistä, mutta tulosten sovellusalueena ovat kaikki mikroyritykset.
Vastaava tutkija
Haapala Hannu Hankkeen kesto 2000 - 2002
Asiasanat
mikroyritykset, liikkeenjohto, tapaturmat, häiriöt, maatalous, konetyö
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|