Virnaa viljellään seoksena kauran kanssa, koska virna vähentää kasvuston typpilannoitusta ja lisää säilörehun raakavalkuaispitoisuutta (Lehto & Joki-Tokola 1999a). Seoskasvustosta voidaan korjata kesän aikana kaksi säilörehusatoa, jolloin rehun raakavalkuaispitoisuus ja sulavuus lisääntyvät yhteen korjuuker-taan verrattuna. Yhden korjuukerran etuna on kuitenkin suurempi sato samoin kuin korjuukustannusten väheneminen. Seoskasvuston yhdestä korjuukerrasta on uudelle nurmelle myös vähemmän haittaa kuin kahdesta korjuukerrasta. Virnan viljely seoksena kauran kanssa on yleistä sekä viherlannoitus- että rehukäytössä (Lehto & Joki-Tokola 1999b). Kaura soveltuu seoskasviksi hyvin kasvurytminsä ja kortensa puolesta, mutta ongelmana on sen alhainen sulavuus. Kauraa paremmin seoskasvustoon sopisi ohra, joka kuitenkin voi varjostaa virnaa huomattavasti. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää luomukasvustosta valmistetun kaura-rehuvirnasäilörehun tuotantovaikutus hf-hiehojen kasvuun sekä ruhon ja lihan, kun vertailurehuna on perinteinen nurmisäilöre-hu. Puolet hiehoista ruokitaan vapaasti nurmisäilörehulla ja puolet vapaasti kaura-rehuvirnasäilörehul-la. Kaikkien hiehojen teuraspainotavoite on 200 kg. Kokeen toteutus: Kokeeseen tulee 20 ajanjaksolla 11.3. -9.4.2000 MTT:n emolehmänavetalla syntynyttä hf-lehmävasikkaa, joiden isinä ovat Thorsvik Kentauri (10 kpl) ja Teristen Jesse (10 kpl), syntymäpaino keskimäärin 43,5 kg ja paino 5.9.2000 keskimäärin 220 kg (Liite). Kevään ja kesän hf-vasikat ovat olleet emiensä kanssa, kasvu syntymästä 4.9.2000 asti keskimäärin 1114 g/d. Koe tehdään Kiteen oppimiskeskuksen navetassa, jossa on yksilöruokinnan mahdollistavat parret. Eläimet siirretään emolehmänavetalta oppimiskeskuksen navettaan 5. syyskuuta tapahtuneen vieroituksen jälkeen erikseen sovittavana ajankohtana syyskuun loppupuolella. Eläimet punnitaan 11.-12.10.2000 ja koe aloitetaan 13.10.2000.
Vastaava tutkija
Manninen Merja Hankkeen kesto 2000 - 2001
Asiasanat
hiehot, ruokinta
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|