Konjugoitu linolihappo (CLA) on rasvahappo, jota esiintyy luontaisesti eläinrasvassa. Sillä on eläinkokeissa osoitettu useita terveysvaikutuksia. CLA:n on todettu mm. estävän rinta-, maha- ja paksusuolensyöpää koe-eläimissä. Naudanliha on maidon ohella tärkeä ravinnon CLA-lähde. Eläinrasvojen käytön vähetessä CLA:n saanti ravinnosta on kuitenkin laskenut. Ravinnon CLA-pitoisuuden kohottaminen onkin ollut kiinnostuksen kohteena. Ruokinnan kasviöljylisäyksen tiedetään nostavan maidon CLA-pitoisuutta. Ruokinnan vaikutusta naudanlihan CLA-pitoisuuteen ei tunneta. Tässä tutkimuksessa pyritään selvittämään erityisesti kasviöljylisäyksen määrän ja ruokinta-ajankohdan vaikutusta naudanlihan CLA-pitoisuuteen.
Vastaava tutkija
Ryhänen Eeva-Liisa Hankkeen kesto 1999 - 2001
Asiasanat
konjugoitu linolihappo, CLA, naudanliha
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|