Maatalouden tutkimuskeskuksessa on 1990-luvulla tutkittu eri kuitukasvien (pellavat, hamppu) viljelytekniikkaa, sadon määrää ja laatua. Kasvikuitujen teollisten sovellutusten määrän lisäämiseksi tarvitaan kuitenkin tarkempaa tietoa mm. kasvikuitujen rakenteellisista ominaisuuksista ja kemiallisesta koostumuksesta. Helsingin yliopiston Maa- ja kotitalousteknologian laitoksella tehdyissä kuitututkimuksissa on jo havaittu, että eri kuitukasveilla on poikkeuksellisia nesteensitomisominaisuuksia ja että saman kasvin eri jakeet käyttäytyvät eri tavoin. Tutkimuksen tavoitteena on määritellä eri kasvilajikkeiden, kasvuolojen, korjuuaikojen, korjuuteknologian, kasvin rakenteen, varastoinnin ja kasvien jakeistamisen vaikutusta kuituhampun sekä kuitu- ja öljypellavan nesteenimemis- ominaisuuksiin. Tutkimuksessa käytetään hyväksi pääasiassa jo valmiina olevia kasvinäytteitä ja koekenttiä, jotka sijaitsevat MTT:n koealoilla Jokioisilla. Tutkimus jakaantuu kolmeen osatehtävään: 1. Korjuuteknologia (HY). Korjuuaikoina ja -menetelminä käytetään - aikainen korjuu, kun kasvit ovat vihreitä - "normaali" korjuuaika ja - korjuu kasvukautta seuraavana keväänä. Korjuumenetelminä käytetään niittoa sekä puintia + niittoa keväällä. 2. Fysikaaliset ominaisuudet (HY) Kasvinäytteistä määritetään niinikuitu- ja päistäre- osuudet, eri kasvijakeiden tuhkapitoisuudet ja kemiallinen koostumus. Suora nestekontakti mitataan kapillaarisuuskokeella ja kuidun käyttäytyminen korkeassa ympäristön suhteellisessa kosteudessa selvitetään. 3. Kasvianatomia (MTT) Kuituja tutkitaan mikroskopian avulla määrittämällä kuitusolutyypit eri kasvinosissa ja niinikuitukimppujen määrä eri niinikuitukasveissa. Lisäksi tutkitaan kuitujen täyttymisastetta,kuidun soluseinän paksuutta, kuitulukumäärää ja muotoja sekä määritetään kasvin varren poikkileikkausnäytteistä värjäysmenetelmien avulla ligniini ja pektiini.
Vastaava tutkija
Sankari Hannele Hankkeen kesto 1999 - 2001
Asiasanat
öljypellava, kuitupellava, kuituhamppu, kuitu, imukyky, korjuuteknologia, fysikaaliset ominaisuudet, kasvianatomia
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|