Monet rehujen lisäaineet vaikuttavat kasvua edistävästi suoliston mikrobiston kautta. Ne rajoittavat suoliston mikrobitoimintaa ja säästävät siten ravintoaineita mikrobeilta eläimen käyttöön. Tällöin myös valkuaisen näennäinen ohutsuolisulavuus paranee. Lisäaineiden vaikutus rehun sulavuuteen ja ohutsuolen mikrobitoimintaan riippuu rehun koostumuksesta. In vitro -kokeiden tavoitteena oli selvittää erilaisten orgaanisten happojen ja niiden suolojen vaikutusta ohutsuolen mikrokäymiseen käyttäen hyväksi kaasuntuotantoon perustuvaa menetelmää. Siinä sian ohutsuolen ruokasulaa, rehua ja lisäainetta inkuboitiin ohutsuolta vastaavissa olosuhteissa. Muodostuneen kaasun määrän ja ruokasulasta määritettyjen mikrobikäymisen lopputuotteiden avulla arvioitiin eri lisäaineiden vaikutusta suoliston mikrobitoimintaan. Sulavuuskokeessa selvitettiin lisäaineiden ja rehun koostumuksen vaikutusta ravintoaineiden sulavuuteen ja ruokasulan kulkunopeuteen ruoansulatuskanavan eri osissa sekä mikrobitoiminnan rajoituksen merkitystä rehun sulavuuteen.
Vastaava tutkija
Partanen Kirsi Hankkeen kesto 1999 - 2000
Asiasanat
sika, lisäaineet, sulavuus, fermentaatio, käyminen, kaasuntuotanto
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|