Maidon proteiinien hajoamisessa muodostuvilla peptideillä on todettu olevan erilaisia fysiologisia ominaisuuksia. Näihin kuuluvat mm. opioidiset, immuunivastetta muuntavat sekä kivennäisaineiden hyväksikäyttöä ja imeytymistä lisäävät vaikutukset. Tällaisia peptidejä on havaittu muodostuvan sekä in vitro että in vivo ihmisen, sian, vasikan ja koiran ruuansulatuskanavassa. Bioaktiivisia peptidejä on havaittu myös hapanmaitotuotteissa ja kypsytetyissä juustoissa. Onkin arveltu, että muodostuneet aktiiviset peptidit myötävaikuttavat jogurtin tai probioottibakteereilla fermentoitujen hapanmaitotuotteiden terveydellisiin ominaisuuksiin. Alustavissa tutkimuksissamme on todettu, että opioidisia ja immunologisia peptidejä muodostuu proteolyysin tuloksena maitoproteiineista. On odotettavissa, että maitoproteiinien sisältämiä bioaktiivisia peptidijakeita voidaan rikastaa tai puhdistaa siinä määrin, että niitä voidaan käyttää hyväksi sekä elintarvikkeissa (esim. Functional Foods) että kliinisissä erityisvalmisteissa sekä mahdollisesti myös farmaseuttisessa teollisuudessa. Nyt aloitettava tutkimus on jatkoa heraproteiinien hyväksikäyttöä koskevalle tutkimukselle, joka toteutettiin ETL:n, Helsingin yliopiston (elintarviketeknologian laitos sekä farmakologian ja toksikologian laitos) ja Valio Oy:n yhteistyönä vuosina 1992-1994. Tutkimuksen tavoitteina on: 1. Selvittää ACE-inhibiittoripeptidien, immunomoduloivien, bakteerien kasvua estävien ja mineraaleja sitovien pepti- dien muodostumista maidon proteiineista ruoansulatusentsyy- mien ja maitohappobakteerien aiheuttamassa proteolyysissä. 2. Eristää aktiivisia peptidejä ja tunnistaa niiden rakenne 3. Tutkia eristettyjen peptidien ominaisuuksia in vitro Tutkimustavoitteisiin pyritään seuraavasti: 1. Peptidien tuottaminen ja kemiallinen karakterisointi - maitohappobakteerien entsyymien tuottaminen laboratoriopuhdasviljelmissä - substraattien proteolyysi eri entsyymeillä yksittäin tai perättäin - peptidien fraktiointi ja eristys kromatografisesti sekä identifiointi massaspektrometrillä 2. Peptidien aktiivisuuden osoittamien in vitro - immunoaktiivisuuden testaaminen fraktioissa eri immunologisilla menetelmillä - ACE-inhibitioaktiivisuus - bakteerin kasvunesto
Vastaava tutkija
Pihlanto-Leppälä Anne Hankkeen kesto 1995 - 1998
Asiasanat
bioaktiiviset peptidit, immunomoduloiva, bakterisidinen, ACE-inhibitioaktiivisuus
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|