Hera on juustonvalmistuksen sivutuote, jonka määrä on Suomessa n. 900 miljoonaa litraa vuodessa. Tästä määrästä käytetään edelleen huomattava osa, n. puolet, kotieläinten ruokintaan. Kuitenkin hera sisältää lukuisia aineosia, joita voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin. Heraproteiinit ovat sekä ravitsemuksellisessa että taloudellisessa mielessä tärkeimpiä heran aineosia. Nykyisin niitä hyödynnetään lähinnä valmisteina, jotka sisältävät heraproteiinien kaikki erilaiset fraktiot. Nyt aloitettavassa jatkotutkimuksessa kehitetään uusia juustoheran heraproteiinien eristämismenetelmiä sekä parannetaan ja kehitetään jo käytössä olevia eristämisprosesseja. Tutkimus pohjautuu Helsingin yliopiston teknologian laitoksen, maitotaloustiede, ja Valio Oy:n tutkimus- ja tuotekehityksen kanssa tehtyyn tutkimukseen (1992 - 1994), johon myös ETL osallistui. Yhteistutkimushankkeen kohteena olivat heran pääkomponenttiproteiinit alpha-laktoglobuliini (a-lg) ja alpha-laktalbumiini (a-la), joiden eristämismenetelmä kehitettiin, mutta sen soveltumista elintarvikeprosessiin ei tutkittu lähemmin. Muita herassa olevia proteiineja ovat mm. immunoglobuliinit, veriseerumialbumiini (BSA), proteoosipeptonit, glykomakropeptidi, laktoperoksidaasi, laktoferriini ja NPN-yhdisteet. Nämä kaikki ovat biologisesti ja teknologisesti mielenkiintoisia. Immunoglobuliini- tutkimusta tehdään jo laitoksessamme ja se tukee myös tätä tutkimusta ja päinvastoin. Muiden proteiinien osalta tullaan tutkimuksessa selvittämään niiden eristämis-/rikastusmenetelmiä ja soveltuvuutta elintarvikkeiden aineosiksi. Lisäksi selvitetään klarifioinnin sivutuotteena muodostuvan lipoproteiinijakeen koostumus ja sen mahdolliset käyttökohteet. Tutkimustyö suoritetaan pääasiassa MTT:n ETL:n elintarviketeknologian laboratoriossa. Jo mainittujen yhteistyöosapuolten lisäksi haetaan tutkimuksessa muita yhteistyökumppaneita sekä teollisuudesta, tutkimuslaitoksista että yliopistoista. Ensisijaisesti selvitetään mahdollisen yhteistyön aloittamista eurooppalaisten tutkimuslaitosten ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa. ETL sai hankkeen rahoitukseen tukea MMM:n Maidontutkimus- ohjelmasta v. 1995 loppupuolella.
Vastaava tutkija
Tupasela Tuomo Hankkeen kesto 1995 - 1997
Asiasanat
heraproteiinifraktiot, lehmänmaito
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|