Osatutkimukset: 1. Mallasohran typpitalous ja jyvän valkuaisen koostumus, 2. Valkuaisaineiden sijainti jyvässä, 3. Ohran mallastuslaatu. Mallasohran entsyymintuottokyky on avaintekijä mallastuksessa ja maltaan käytössä panimossa. Mallasohran valkuaispitoisuus vaihtelee paljon vuodesta toiseen ja vuosittain eri viljelyalueilla. Liian runsas jyvän valkuainen alentaa uutesaantoa ja taloudellista tulosta. Jyvän valkuaisen määrän lisäksi myös jyvän valkuaisen laatu vaikuttaa ohran mallastuvuuteen. Tutkimuksessa selvitetään ohran jyvän valkuaisen koostumukseen vaikuttavia tekijöitä ja valkuaiskoostumuksen vaikutusta ohran mallastuvuuteen. Erityisesti tutkitaan hordeiinien kertymistä kasvavaan jyvään ja hordeiinien sijaintia kypsässä ja mallastuvassa jyvässä. Paikantaminen tehdään hordeiinien spesifisten vasta-aineiden avulla. Tutkimuksen antaman perustiedon avulla on ohran mallaslaatu ennakoitavissa nykyistä paremmin. Saatu tieto helpottaa mallastuksen ohjausta ja hyödyttää myös mallasohran jalostajia.
Vastaava tutkija
Kontturi Markku Hankkeen kesto 1991 - 1997
Asiasanat
lajikkeet, mallasohra, mallastuslaatu, typpilannoitus, proteiinit, valkuaisaineet, valkuaisen koostumus, valkuaisen sijainti, immunolokalisaatio
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|