Vieroitettaessa porsaat joutuvat kohtaamaan useita stressitekijöitä. Porsaat siirretään uuteen karsinaan ja niiden ravinto vaihtuu rasvaa ja valkuaista sisältävästä emakon maidosta kasviperäisiä hiilihydraatteja sisältävään kiinteään rehuun. Tästä johtuen porsaiden koko ruoansulatuskanavan toiminta muuttuu. Uudessa karsinassa porsaat kohtaavat niille mikrobiologisesti ja lämpöolosuhteiltaan uuden ympäristön. Suuret, samanaikaiset muutokset sekä porsaiden ravinnossa että ympäristöolosuhteissa aiheuttavat helposti rehun syönnin huonontumista tai/ja vieroitusripulin. Ripuli pysäyttää porsaiden kasvun, voi huonontaa sikojen myöhempää kasvua ja osa porsaista jopa kuolee ripuliin. Aikaisemmin vieroitusripulin torjunnassa on käytetty mm. antibioottisia rehun lisäaineita, mutta niiden käyttö on nykyisin kielletty EU:n ja kansallisin säännöksin. Tutkimusprojektin tarkoituksena on selvittää rehun hiilihydraattikoostumuksen, erityisesti ravintokuidun, ja hiilihydraattien kemiallisten ominaisuuksien vaikutusta porsaiden suoliston toimintaan, kehitykseen ja mikrobistoon, suolen sisällön ominaisuuksiin, porsaiden terveyteen, kasvuun ja rehun hyväksikäyttöön sekä eri tyyppisten hiilihydraattien sulavuuteen ruoansulatuskanavan eri osissa. Näiden tietojen perusteella pyritään arvioimaan, miten rehun hiilihydraatit vaikuttavat porsaiden ruoansulatuskanavan toimintaan ja kehitykseen sekä pystytäänkö rehun hiilihydraattikoostumusta muuttamalla vaikuttamaan porsaiden kasvuun ja vieroitusripulin esiintymiseen.
Vastaava tutkija
Laurinen Pasi Hankkeen kesto 2001 - 2005
Asiasanat
porsas, vieroitusripuli, ravintokuitu, ruoansulatuskanavan kehitys, ruoansulatuskanavan mikrobit, fermentaatio, kasvu, rehuhyötysuhde
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|